Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od igre do ovisnosti

Klade se i osnovci, a najveća opasnost ‘vreba’ na internetu

kockanje
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
05.12.2014.
u 13:24

Popularni matematičar Toni Milun pokazao je Karlovčanima da su kladionice uvijek na dobitku

Čak 83 posto adolescenata u Hrvatskoj barem jednom u životu isprobalo je igre na sreću. Redovito se kladi 20 posto srednjoškolaca. Svaki Hrvat u prosjeku se kladi za 1270 kuna, a godišnji promet hrvatskih kladionica je 4,5 milijardi kuna.

Ne prelaze svi granicu

Gdje igra postaje ovisnost? Neće svi prijeći tu granicu. Problem je i prepoznati rizičnu grupu, kockaju svi, od skupljača smeća do sveučilišnih profesora, podjednako muškarci i žene, što nije bio slučaj- poručili su Karlovčanima profesor matematike Toni Milun i njegov kolega Krešimir Čanić.

Pod nazivom “Moje dijete kockar” ukazali su na sve veći problem ovisnosti o klađenju i kockanju i potrebi edukacije već u osnovnoj školi. I dok su počinjali s radionicama razmišljali su o spuštanju granice i obuhvatu učenika već u prvom razredu srednje škole. No, uvidjeli su da prevencija treba početi već u sedmom razredu osnovne škole.–

Velika opasnost ‘vreba’ na internetu gdje se premješta glavnina raznovrsnih igara na sreću. Postoje stranice na kojima se reklamiraju da za uloženi euro možete dobiti i nekoliko stotina tisuća- upozorio je Čanić. A da se na sportskom klađenju ne možete obogatiti i da je kladionica uvijek u plusu Milun je i matematički pokazao.

Priznao je da se i sam jednom okušao i odustao kada je vidio da je nemoguće dobiti.

Povrat novca=gubitak

– Nemojte se ni pokušavati kladiti, a ako već jeste prestanite što prije. Nema kladionice koja posluje s gubitkom. Dobit im je 240 milijuna kuna. Čim uplatite 10 kuna država uzima pet posto na ulog što znači da je to zapravo 9,52 kune.

S druge strane kladionica smanjuje koeficijente da biste dobili što manje. Tako će primjerice za dva podjednako dobra tenisača iznositi 1,80 ili 1,70, a trebao bi biti dva. U konačnici na 10 kuna ne dobijete dvadeset, nego 17,14. Kladionice barataju s pojmom povrat novca, a to je vaš gubitak, koji na uloženih 1000 kuna godišnje iznosi 120 do 200 kuna- objasnio je Milun.

Ključne riječi

Komentara 2

ZB
zbuniceva
14:06 05.12.2014.

Kladionice su vjerojatno veće društveno zlo od ilegalnih droga i narkomanstva ali su za razliku od droge ''legalne'' i pitam se onak seljački ko na njima najviše zaradjuje diljem EU i njezinih pravnih stečevina. Naravno da ih nećemo nikad zabraniti jer nema za to moralne snage ni u jednoj ozbiljnijoj političkoj opciji pa sve do Crkve koja tu mudro šuti a u sve drugo se intenzivno uključuje. Kockar dnevno spiska više nego drogeraš, pogledajte si oko sebe ljude koji su izgubili obitelji, dom i posao, svakodnevne pljačke su naravno prva posljedica očajnih kockara.

Avatar Glina74
Glina74
20:31 06.12.2014.

Moj tomo, ima ima pa Hrvatska Lutruija posluje sa gubitkom jer imaju sve parazite uhljebljene iz SPD

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije