Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODUŠEVILI RIBARE

Kitovi ubojice u Mesinskom tjesnacu, doplivali s Islanda

Ilustracija
Foto: Getty Images
30.12.2019.
u 23:24

Biolozi za sada nemaju odgovor na pitanje zašto su se kitovi ubojice uputili na tako dugo putovanje te će se tek vidjeti hoće li se zadržati u Sredozemlju ili će se ponovo vratiti na sjever.

Tri orke, poznatije kao kitovi ubojice, viđene su u Mesinskom tjesnacu na krajnjem jugu Italije, a migrirale su s Islanda, javlja u ponedjeljak Reuters i ističe da je ovo prvi puta ikada da su orke viđene u tom morskom prolazu.

Mesinski tjesnac odvaja Siciliju od 'talijanske čizme' te povezuje Tirensko i Jonsko more.

Morski biolozi vjeruju da se radi o istoj skupini koja je migrirala s Islanda i početkom mjeseca stigla do sjeverozapadne obale Italije.

Ribari koji su ih uočili bili su oduševljeni prizorom, ali su se i malo uplašili jer su bili dvostruko veći od njihovih čamaca.

Početkom prosinca skupina od pet orki stigla je s Islanda do Genove, prevalivši put dug 5200 kilometara.

"Ovo je prvi ikada zabilježeni slučaj da su orke migrirale s Islanda u Italiju, prevalivši jednu od najduljih migracijskih ruta", objavilo je islandsko udruženje za zaštitu kitova Orca Guardians.

Genova se nalazi na 800 kilometara od Mesinskog tjesnaca i kitovi su tu udaljenost, kako se procjenjuje, prevalili u tjedan dana.

Biolozi za sada nemaju odgovor na pitanje zašto su se kitovi ubojice uputili na tako dugo putovanje te će se tek vidjeti hoće li se zadržati u Sredozemlju ili će se ponovo vratiti na sjever.

Ilustracija
1/29
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije