Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSTAV ZA UPOZORENJA

Neobičan postupak javne nabave u MUP-u: Jedna ponuda gotovo 10 puta manja od procijenjene vrijednosti

PIXSELL
25.03.2021.
u 06:30

MUP-ov izbor sustava za upravljanje krizama: posao za hrvatsku tvrtku

Natječaj MUP-a za sustav za upozoravanje i upravljanje krizama, procijenjene vrijednosti 48 milijuna kuna bez PDV-a, jedan je od najneobičnijih postupaka javne nabave u Hrvatskoj dosad. Na natječaj za sustav koji će, među ostalim, SMS-om upozoravati građane u slučaju neke katastrofe poput potresa, požara, poplava… stigle su četiri ponude, s time da je iznos jedne od njih gotovo 10 puta manji od procijenjene vrijednosti!?

Na nadmetanjima se rijetko događa da razlika između iznosa ponude i procijenjene vrijednosti bude toliko velika. Znaju se poslati ponude s neuobičajeno niskom cijenom koje uglavnom budu odbijene kao dampinške, a često se događa da ponude budu i više od procijenjene vrijednosti, ali nikad se ni u tom slučaju nije dogodilo da razlika u iznosima bude deseterostruka. A na taj je natječaj njemačka tvrtka TURMsolutions poslala ponudu od 4,9 milijuna kuna. Bugarski Opencode Systems ponudio je 38,3 milijuna kuna, konzorcij predvođen HT-om 46,9 milijuna kuna, a zajednica ponuditelja koju predvodi hrvatski King ICT 44,6 milijuna kuna.

Hardver ne nude jer ne treba

MUP je na kraju odabrao ponudu King ICT-a kao ekonomski najpovoljniju iako je devet puta skuplja od njemačke. Ponude Nijemaca i Bugara proglašene su nevaljanima i stoga su odbijene. Kao razlog za odbijanje TURMsolutions, u MUP-u su naveli da su Nijemci izradili nepravilnu ponudu koja nije sukladna dokumentaciji o nabavi. Navodi se i da njemačka tvrtka nije dostavila jamstvo za ozbiljnost ponude te da je dostavila ponudu isključivo za softver središnje lokacije i nije ponudila sve ostale komponente sustava, sustav anomizacije, implementacije i integracije sa sustavima telekom operatora.

Ukratko, ponuda TURMsolutions tehnički ne zadovoljava uvjetima natječaja. Za bugarsku je ponudu navedeno da je nepravilna uz ostalo i zato što nije zadovoljila minimalne tehničke zahtjeve. TURMsolutions najavio je žalbu na odluku MUP-a, a tako nizak iznos svoje ponude objašnjava, ukratko, time da oni nisu ponudili hardver koji je tražen jer on uopće nije potreban za taj sustav s obzirom na to, kako kažu, da već postoji državni hardver te da je nabava novog ovim natječajem nepotrebna. Direktor TURMsolutions Ortwin Neuschwander kaže da nisu ponudili nijedan hardver koji je bio tražen na natječaju jer je sve to dostupno u državnom središnjem serveru u kojem su pohranjeni svi podaci i koji su visoke razine tajnosti te u kontrolnim centrima.

A to se onda, navodi, nadograđuje Katwarn/ Euwarn softverima za sustav upozorenja koje nudi TURMsolutions.

– Ovaj natječaj je složen tako da je u njemu predominantan udio tehnologije za nadogradnju infrastrukture u telekomunikacijskom sektoru i tako zadire u vlasništvo postojećih telekomunikacijskih operatora u zemlji. Ne možemo i ne želimo ponuditi taj hardverski dio natječaja jer to nema nikakve veze sa sustavom upozorenja, a ujedno će prouzročiti znatne troškove – tvrdi Neuschwander.

Ističe i da se sustav upozorenja i informiranja stanovništva koji nudi njegova tvrtka koristi u Njemačkoj od 2011., a u Austriji od 2018. Kaže da se svake godine preko tog sustava pošalje oko 15 milijuna upozorenja ili informacija te navodi primjer kako je taj sustav dokazao pouzdanost tijekom pandemije koronavirusa i posljednjeg terorističkog napada u Beču.

EU koristi Euwarn

Neuschwander kaže i da od 2019. i Europska komisija koristi Katwarn za sve svoje objekte u Bruxellesu i Luxembourgu, pod novim nazivom Euwarn.

Hardver koji se traži u MUP-ovu natječaju, napominje, služi za nadogradnju postojeće infrastrukture, koja bi mogla biti u vlasništvu treće strane. To stvara znatne i nepotrebne trenutačne troškove, a kako se sustav mora stalno održavati, to će rezultirati lavinom troškova ubuduće, tvrdi Neuschwander. Ističe i da njegova tvrtka ima sveobuhvatan sustav upozorenja i informiranja stanovništva koji uspješno funkcionira u Njemačkoj, Austriji i Europskoj komisiji i time, kaže, štiti oko 100 milijuna ljudi. Za tvrtku TURMsolutions kaže da se radi o izdvojenom poduzeću Fraunhofera, najveće europske inženjerske istraživačke institucije s oko 30.000 zaposlenih.

Komentara 87

DU
Deleted user
06:52 25.03.2021.

Tako dobivaju poslove više od 20g. Javna tajna. Nisu oni uspješni zato što su lijepi i pametni nego zato što su kraljevi korupcije gori od Fimi medije.

Avatar AlPoS
AlPoS
06:51 25.03.2021.

KING radi sa mnogim državnim, gradskim tvrtkama. Da nismo slučajna država ili Afrika sa svjetlom još danas bi bili provjereni ugovori KING-a i javnog gradskog prijevoznika u Zagrebu

DU
Deleted user
06:49 25.03.2021.

Ovo je bez sumnje namješten natječaj. Našli su čovjeka ili firmu koji su napisali namještenu specifikaciju kako bi KING dobio posao. Dodatna hardverska oprema kod trećih strana je uistinu nepotrebna jer oni već imaju tu opremu i ne dobije se ništa osim većih troškova. Ono što treba osigurati je redundancija, odnosno da se poruke mogu slati preko više operatera u slučaju da kod jednoga dođe do prekida kao što se desilo prošle godine. Ali to se onda riješi da se sklope ugovori sa sva tri velika operatera i problem riješen. Najbolje da su još tražili da MUP izgradi vlastitu mrežu s repetitorima kako bi jednom u 10 godina mogli slati poruke upozorenja. Ovo je definitivno kriminal u koji je uključen i netko iz samog vodstva MUP-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije