Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTROŠILI 22 MILIJUNA KN

Sisački HDZ: 'Gdje je nestao novac namijenjen za stradale u potresu? Kristina, vrati novce!'

Klub vijećnika HDZ, HSLS i HKS u sisačkom Gradskom vijeću održao konferenciju za medije
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
24.03.2021.
u 13:35

Kako ste mogli 22 milijune kuna neodgovorno potrošiti? Sada je jasno da je sav taj igrokaz oko plakata i okupiranja medijskog prostora u vidu hajke na državu, bio paravan za trošenje tuđeg novca bez imalo odgovornosti. Kristina, vrati novce Siščanima!“ – rekao je HDZ-ov Darko Žak na tiskovnoj konferenciji.

Sisački HDZ danas je optužio sisačku gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček da je jučerašnji nastavak posljednje sjednice Gradskog vijeća u mandatu održala elektronskim putem kako bi prikrila „na što su potrošili sve novce koje su država i građani donirali za hitne popravke i intervencije razrušenih domova sisačkih obitelji.“

– U samo dva mjeseca od potresa potrošili su sve novce. 22 milijuna kuna je nestalo. Jednom dijelu Siščana novac se dijelio u kuvertama, tko je vodio evidenciju tko je dobio i čiji novac je tada dijeljen? Državni? Gradski? Što je s onima koji su novac trebali podignuti na gradskoj blagajni, a na kraju su bili na popisu da su novce već preuzeli? Žale nam se sugrađani da ima i takvih situacija – rekao je vijećnik HDZ-a u sisačkom Vijeću Darko Žak.

Naime, unatoč postojanju kvoruma protekli tjedan je vladajuća većina odlučila prekinuti sjednicu Vijeća prije rasprave o rebalansu u kojem je trebalo, između ostalog, u prihode i rashode biti „ubačen“ i novac dobiven za sanaciju šteta od potresa, a a nastavak sjednice je u utorak održan u elektronskom obliku te je rebalans prihvaćen većinom glasova vladajuće većine.

Prije toga Grad Sisak je na svojim internetskim stranicama objavio Izvještaj utrošenih sredstava od donacija i interventne pomoći države. Tu je navedeno kako je od donacija Gradu Sisku uplaćeno 3.175.214,22 kuna, a Vlada RH je uplatila interventnu pomoć u iznosu od 20 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa donacija uplaćenih Gradu Sisku utrošeno je 2.401.235,10 kuna, a od pomoći uplaćenih od 20.000.000,00 kn države utrošeno je 19.988.666,92 kn.

Između ostalog, Grad je naveo kako je vlasnicima „crvenih“ nekretnina isplaćeno po 2000 kuna jednokratne pomoći (ukupno 1,462 milijuna), a 5.446 osoba, vlasnika žutih i zelenih U2 objekata , isplaćeno je 6,632 milijuna kuna za hitne intervencije. Za hitne intervencije u vidu skidanja nestabilnih dijelova građevine koje vatrogasci nisu mogli ukloniti zbog teške pristupačnosti ili potrebne građevinske mehanizacije potrošeno je skoro sedam milijuna kuna, itd.

U HDZ-u smatraju kako taj izvještaj nije konkretiziran, te je onemogućeno i da se na sjednici Vijeća to pojasni stoga traže „konkretan odgovor na koje je intervencije potrošeno 22 milijuna kuna kada se zna da je tjednima na sisačkom tlu bio HGSS i brojni drugi volonteri i navijačke skupine i da su se privatnim putem organizirale i dovozile dizalice, kamioni s košarom, ljestvama i slično.“

– Pitamo sisačku političarku Ikić Baniček: gdje je nestao novac namijenjen za stradale u potresu koje su donirali država i građani? Kako ste mogli 22 milijune kuna neodgovorno potrošiti? Sada je jasno da je sav taj igrokaz oko plakata i okupiranja medijskog prostora u vidu hajke na državu, bio paravan za trošenje tuđeg novca bez imalo odgovornosti. Kristina, vrati novce Siščanima! –rekao je HDZ-ov Darko Žak na tiskovnoj konferenciji.

Komentara 5

HE
Herceg56
13:39 24.03.2021.

Di su pare?!

Avatar southman
southman
13:53 24.03.2021.

Podijelila preko Kupe i Save !

DA
DarthVader
19:49 24.03.2021.

To samo ne cudi drugove yugoslovene. Zar nije tako drugovi? Pedjo sad suti ko ona stvar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije