Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kineske tvrtke u SMS poruci mole za oprost zbog afere 'melamin'

02.01.2009.
u 12:01

Duboko se kajemo zbog štete koju smo prouzročili djeci i društvu. Ispričavamo se i molimo za oprost! - piše u novogodišnjoj SMS poruci koju su milijunima korisnika mobilnih telefona poslale 22 kineske mljekarske tvrtke koje su umiješane u skandal s mlijekom zatrovanim melaminom.

Dana 30. prosinca počeli su sudski postupci protiv 17 osoba optuženih za umiješanost u skandal. Na optuženičkoj su klupi i dvojica braće, Geng Jinoing i Geng Jinzhu koji su rukovodili mljekarom i koji su u 900.000 kilograma mlijeka u prahu umiješali i 434 kilograma "proteinskog praha", tj. melamina.

Umrlo najmanje šest beba
Mlijeko je potom prodano tvrtki Sanlu, glavnom proizvođaču i distributeru mliječnih proizvoda umiješanom u skandal. Zbog otkazivanja bubrega nakon konzumiranja mlijeka s melaminom umrlo je najmanje šest beba, a 290.000 djece se razboljelo.

Direktorica tvrtke Sanlu Tijan Wenhua proglašena je krivom za prodaju lažnih proizvoda na suđenju koje je nedavno završeno u Kini. Očekuje se da će biti osuđena na doživotni zatvor. Ranije se govorilo da bi Wenhua (66) mogla dobiti i smrtnu kaznu.

(ič)


Uhićeni roditelji žrtava 'mliječnog' skandala

Kineska policija uhitila je u petak skupinu roditelja čija su djeca oboljela od mlijeka zatrovanog melaninom pokušavajući ih spriječiti da održe konferenciju za novinare, izjavio je jedan od očeva. Jedan od očeva čije je 13-mjesečno dijete oboljelo od bubrežnih kamenaca rekao je da je nekoliko roditelja odvedeno u radni logor u predgrađu Pekinga. "U kućnom smo pritvoru i nisu nam dali nijedan razlog zašto nas drže ovdje", rekao je on u telefonskom razgovoru za Reuters. Petoro roditelja je zadržano, ali su ostali ipak održali konferenciju za novinare podsjećajući na obećanja dana djeci. (H)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije