Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon dvadesetak godina čekanja, Katolička crkva u Hrvatskoj učinila je zaista velik medijski iskorak, bit će zanimljivo vidjeti konačne rezultate

Katolička TV: Biskupi više neće kontrolirati medije

katolicka.jpg
import
24.05.2008.
u 14:55

Već dugo nije tajna da je Katolička crkva nezadovoljna hrvatskim medijima. Biskupi i svećenici žale se da su svjetovni mediji previše okrenuti senzacionalizmu te da su uglavnom neprijateljski raspoloženi prema najvećoj i najutjecajnijoj vjerskoj zajednici.

O tome je, uostalom, nedavno govorio i kardinal Josip Bozanić pred svjetovnim novinarima i urednicima koje je Hrvatska biskupska konferencija pozvala u goste.

No, vrh Katoličke crkve nije zadovoljan ni medijima koji su u njezinu vlasništvu. Osim Hrvatskoga katoličkog radija, koji je odlično prihvaćen i među laicima, ostali su crkveni mediji u dubokoj krizi.

Najviše je ugrožen tisak jer još nije odgovorio na dramatične društvene i tehnološke promjene što su se dogodile u proteklih dvadesetak godina. Riječ je, dakako, o rušenju komunizma i pojavi interneta.

Najbolji primjer je Glas Koncila, koji je u vrijeme komunizma otvarao važne političke i društvene teme, dok su tadašnji svjetovni mediji vrlo minuciozno provodili naputke Komunističke partije. No, u proteklih 20-ak godina Glas Koncila nije našao svoje mjesto pod demokratskim medijskim suncem, što se vidi i po tiraži i po društvenom utjecaju glavnoga katoličkog tiskanog medija.



Formalni osnivač Glasa Koncila je Zagrebačka nadbiskupija, što se u borbi za čitatelje pokazalo više kao nedostatak nego kao prednost. Glas Koncila je nekako po inerciji više vodio računa o tomu što bi njegovi vlasnici voljeli čitati nego o potrebama i željama potencijalne publike.

A toga su, čini se, prilično svjesni i u crkvenom vrhu pa je biskup Ivan Devčić u nedavnom intervjuu za katolički mjesečnik Veritas iznio nekoliko vrlo kritičkih ocjena katoličkih medija.

Gdje su laici
– Nije bez značenja ni to što su uglavnom sve naše crkvene medije osnovali HBK, biskupije ili redovi, a nema onih, ili ih je vrlo malo, koje bi s kršćanskim predznakom pokrenuli katolički laici – rekao je biskup Devčić i dodao da nedostaju katolička televizija, dnevne novine, portal Katoličke crkve u Hrvatskoj te više kvalitetnih župnih i lokalnih crkvenih listova, internetskih stranica i radiopostaja.

Ne iznenađuje, stoga, što je Katolička crkva, doduše neizravno, krenula u vrlo ozbiljan medijski projekt. Uz potporu Katoličke crkve osnovana je Zaklada “Sveta Klara” koja će biti nositelj svih budućih važnih crkvenih medijskih projekata.

To je dugoročan projekt pa u zakladi o svojim planovima govore oprezno, važu svaku riječ. No, već je sada jasno da žele osnovati televiziju, a jednoga dana i novine, radio te neke internetske portale.

Čini se da ovaj put Crkva odlučila stručnjacima prepustiti vođenje medijske politike i da se neće previše miješati u uređivačku politiku. Očito je procijenila da dosadašnji model potpune kontrole nije dobar te da dugoročno vodi smanjenju naklade, a onda i utjecaja na hrvatsku javnost.

Na čelu Zaklade “Sveta Klara” nalazi se sveučilišni profesor dr. Hrvoje Domitrović, koji ne želi istrčavati s izjavama i rokovima. Ipak, potvrdio nam je da je riječ o vrlo ambicioznom i dugoročnom poslu za čije će ostvarenje trebati dosta godina.



Koliko? To nije želio reći. Čak nije želio otkriti ni imena najbližih suradnika. Smatra da je i za to prerano.

Tek imenovan
– Tek sam imenovan ravnateljem Zaklade “Sveta Klara”. Trenutačno vam ne mogu reći imena suradnika jer je zaklada tek nedavno registrirana. Još smo na početku – kaže dr. Domitrović.

Dodaje da članovi zaklade mogu biti tzv. podupirući ili pak počasni. “Podupirući” su oni koji će financijski pomagati rad i razvoj zaklade, a “počasni” članovi ugledne su osobe iz javnoga života.

Bio je puno otvoreniji kada je riječ o ciljevima zaklade koja će se baviti “javnim komuniciranjem”.

– “Sveta Klara” želi pridonositi boljitku ljudske osobe, obitelji i općem dobru – rekao je dr. Hrvoje Domitrović.

Ime zaklade nije odabrano slučajno. Sveta Klara je zaštitnica medija i – istine. Kada je, pak, riječ o konkretnim medijskim planovima (što uključuje i financije te organizaciju), Domitrović je vrlo općenit.

Ističe da će prvo raditi manje zahtjevne projekte te da će se s vremenom uhvatiti ukoštac sa zahtjevnim projektima. Prvo će se educirati kadrovi. Najavio je i stipendiranje darovitih studenata i drugih mladih medijskih stručnjaka. Tek u drugoj fazi planiraju vlastitu produkcija, a u trećoj fazi i osnivanje televizije. Domitrović ističe da nema nikakve institucionalne veze sa službenom Crkvom te da je “jedina” poveznica u tomu što je i on vjernik.

Tvrdi da o ovome projektu nije razgovarao s crkvenim velikodostojnicima.

Nakon dvadesetak godina čekanja, Katolička crkva učinila je zaista velik medijski iskorak. Bit će zanimljivo vidjeti konačne rezultate.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije