Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bleiburg

Karamarko na Bleiburgu: Afirmirat ćemo tuđmanovsku Hrvatsku

bleiburg (1)
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/9
14.05.2011.
u 11:15

S govornica u Bleiburgu i Gospiću pokazali su da se u predizbornoj kampanji HDZ okreće Tuđmanovoj politici.

Iako komemoracija na Bleiburgu nije bile predviđena za političke kampanje, s tog je mjesta odaslana poruka vladajućih iz kojih se dade iščitati da će se HDZ u predstojećoj kampanji okrenuti udesno.

– Afirmirat ćemo tuđmanovsku Hrvatsku. Rođenu i interpretiranu kroz Domovinski rat. Niti jedan totalitarizam ne može prisvajati Domovinski rat – poručio je ministar Tomislav Karamarko koji doduše nije hadezeovac, ali je član HDZ-ove vlade.

Njegovim izjavama pridružio se i ministar Milinović na otkrivanju biste Franji Tuđmanu u Gospiću.

– Nema države na ovome svijetu koja ne štuje lik i djelo svog prvog predsjednika pa tako i mi štujemo Franju Tuđmana. Njegova djela svrstavaju ga u velikana, u najvećeg čovjeka u povijesti Hrvatske. Moramo mu se odužiti i danas i u budućnosti – naglasio je Milinović.

Došlo 6000 ljudi

Bleiburško polje na 66. obljetnicu tragedije i hrvatskog Križnog puta, nije bilo dupkom puno. Austrijska policija procjenjuje da se na komemoraciji okupilo oko 6000 duša. Bože Vukušić, tajnik Počasnog bleiburškog voda koji je i organizirao komemoraciju, kazao nam je da je razlog nedolaska dijelom i taj što su diljem Hrvatske i dijaspore bile krizme. Iz austrijske policije negirali su navode da su na skupu zabranili transparente s likom generala Gotovine te poručili da je tako odlučio organizator.

– Od policije smo dobili upute kako postupiti. Ovo nije politički skup – protumačio je Vukušić.

Tu činjenicu komentirao je i izaslanik Hrvatskoga sabora Andrija Hebrang.

– Ljudi, pa presuda je nepravomoćna. Nisam znao za tu odluku austrijskih vlasti. Za nas je čovjek nevin do pravomoćne presude – rekao je dr. sc. Hebrang.

Generalovo ime često se spominjalo, i u razgovoru i u povicima za trajanja govora. Donesena je na skup i zastava s njegovim likom, ali je ona pohranjena u skladište iza pozornice.

Na brzinu je “nestao” i transparent s, u piramidu posloženim, fotografijama Mesića, Račana, Sanadera, Šeksa, Josipovića, J. Kosor, Milanovića i V. Pusić, iznad kojih je pisalo: “Krivi ste, bilo bi najbolje da se objesite.” Nije u izobilju bilo ni ustaške ikonografije, tek poneka kapa, ispod pulta kupljena fotografija Pavelića, crna odora, zastava... Zato je bilo policije više nego prijašnjih godina. Ali, razlog nije bojazan od incidenata nego to da je na komemoraciju došao i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kojem su okupljeni zviždali kad je za govornicom spominjao premijerku.

Tri eura ili – 50 kuna

Austrijski ugostitelji mogli su zadovoljno trljati ruke. Šatori s kobasicama po četiri, pivom po tri i sokovima po dva eura bili su dupkom puni. A kuna, jer iako smo bili u EU moglo se plaćati i našom valutom, nikad bezvrednija, pa nam je konobarica na jednom mjestu ponudila tečaj: tri eura ili – 50 kuna!

Nikakvih incidenata ni potrebe za austrijskom policijom nije bilo. U šatoru hitne rekli su nam da je k njima dopremljeno četvero koji su se srušili od vrućine. Poslije 14 sati Bleiburško polje počelo se prazniti. Prema automobilima, motorima i 28 autobusa krenuli su putnici iz Ljubuškog, Odžaka, Požege, Otoka Dalmatinskog, Orahovice, rodnog mjesta bivšeg predsjednika Mesića uz čije se ime vezala jedna riječ: izdajnik... Bože Vukušić rekao nam je da je skupom zadovoljan, zadovoljni su, dodao je, i Crkva i Vlada i Sabor koji za komemoraciju daje 500.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 1267

OB
-obrisani-
14:16 14.05.2011.

14.05.2011. u 14:14h cvrcak2010 je napisao/la: Drug Stari Znas li sto smo bili 70-tih... ------------------------ ma otimali su za nas i Amerika i Rusija . :)))

OB
-obrisani-
14:16 14.05.2011.

opet banda na vlasti djeli narod na ustaše i partizane da sačuvaju svoje fotelje!

BO
bourne
14:16 14.05.2011.

Josip Broz poznatiji kao Tito svoju je skromnost oduvjek pokazivao. Još u vrijeme njegove neumoljive borbe protiv fašizma kao veliki vojskovođa dokazivao se kao jedan među jednakima. Jahao je na bjelom konju u najljepšoj uniformi dok su ga sljedbenici slijepoo pratili trčkarajući za njim. Čina Maršala stekao je u najboljim vojnim školama tako da ta titula nije bila dodjeljena radi njegove skromnosti nego radi silnih vojnih akademija koje je pozavršavao u šegrtskoj bravarskoj školi. Imao je Franjo od koga naučiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije