Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.06.2015. u 12:00

Pitanje je koliko su snažni dokazi istražitelja protiv bivšeg ministra prometa.

Već nekoliko godina jedno od glavnih pitanja u Hrvatskoj, kad bi se govorilo o korupciji, bilo je: hoće li i kad biti priveden Božidar Kalmeta?

Bivši ministar prometa, mora i infrastrukture u dvije HDZ-ove vlade bio je na čelu resora u kojem su otkrivene brojne afere, no on se, kad god bi neka nova afera isplivala u javnost, uvijek branio time da ništa nije znao. Kalmeta tako dosad nikad nije bio priveden i pritvoren. No ipak je bio pod istragom u aferi Remorker koja je jučer okončana podnošenjem optužnice. Prvookrivljeni u toj aferi upravo je Kalmeta. On pritom može biti zadovoljan što je bio lišen privođenja za razliku od ostalih svojih kolega političara koji su se našli pod istragama poput Milana Bandića, Nadana Vidoševića ili Marine Lovrić Merzel, i koji su prilično vremena proveli u Remetincu.

Kalmetino ime spominjalo se i u aferi Fimi media, no on u tom slučaju nije zaradio optužnicu, premda je pod istragom. Josip Sapunar, bivši član uprave HAC-a, često ga je spominjao u svojim iskazima vezano za izvlačenje novca iz cestogradnje preko tvrtke Nevenke Jurak. Sapunar je jedan od glavnih aktera i afere Remorker te je, prema iskazima koji su procurili u javnost, opet često spominjao Kalmetu i u slučaju izvlačenja novca iz HAC-a preko tvrtke Igora Premilovca. Drugookrivljeni u aferi Remorker, Kalmetina desna ruka Zdravko Livaković, koliko je zasad poznato, za razliku od Sapunara, odbacio je sve optužbe koje mu se stavljaju na teret. A time je onda odbacio i optužbe protiv Kalmete.

S obzirom na to da je Livaković bio glavni Kalmetin operativac i da akteri afere Remorker, prema objavljenim iskazima, nisu imali direktan kontakt s Kalmetom, pitanje je koliko su snažni dokazi istražitelja protiv bivšeg ministra prometa. A prema optužnici, Kalmeta je organizator skupine od 12 ljudi koje je povezao kako bi za sebe i druge ostvario korist. Ta korist bila je teška oko 21 milijun kuna, koliko su navodno među sobom podijelili Kalmeta i još četvorica iz te njegove organizacije.

>> Božidar Kalmeta – od moćnog političara do USKOK-ove optužnice

>> Podnesena optužnica protiv Kalmete: 'Potvrdi li je sud, dajem ostavku na stranačke funkcije'

>> S. Glasovac: Sanader je za Kalmetu mala beba. Kalmeta: Vi biste mene likvidirali

Komentara 16

RI
rinam1952
19:10 06.06.2015.

Kad čovjek pročita gornje komentare stvarno se zapita u kakvoj to zemlji živimo. Toliko podrške ljudima osumnjičenim za kriminal normalan čovjek stvarno nemože razumjeti. Zar je tako teško provjeriti prihode i imovinu koju dotične osobe imaju i sve postaje jasnije.

PR
pravica
13:28 06.06.2015.

Ja tu ne vidim problem. Neka institucije rađe svoj posao pa ako je kriv neka odgovara, ali volio bi da se pozabave i prodajom cro. osiguranja. Savjetnik je plaćen cca 30 milijuna....naravno i nizom drugih sumnjivih poslova

DU
Deleted user
13:11 06.06.2015.

To se i ja pitam zašto Kalmeta nije u pritvoru. No to se može svaki čas promijeniti. A robija mu ionako ne gine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije