Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Kako se u Hrvatskoj živjelo 2005., a kako se živi danas

naslovnica
31.08.2015.
u 00:02

Državni proračun danas troši gotovo 40 milijardi kuna više nego prije 10 godina, dok je bruto investicija u lanjskoj godini bilo 6 milijardi manje nego 2005

Hrvatska se u 2015. konačno pozdravila s krizom i krenula putem oporavka, ali je u deset godina za sobom ostavila šest izuzetno teških godina koje su promijenile svakog hrvatskog građanina i poduzetnika i obojile ga pesimizmom.

Prije deset godina bili smo na početku ciklusa intenzivnog rasta, vjerovali smo da će sutra biti mnogo bolje, očekivali rast plaća, zapošljavalo se s manje problema, a kupovalo stanove, jahte, automobile, čak i uz kredite u švicarskom franku.

Na krilima ekonomskog procvata, koji je počeo 2002., u 2005. obilovali smo optimizmom koji je u tržišnoj ekonomiji ključni faktor uspješnosti ili neuspješnosti jednoga društva i njegove ekonomije. Učinci pojačanog rasta BDP-a prelili su se i na realni život građana.

Činilo se da nema straha od budućnosti jer ona može biti samo ekonomski bolja i bogatija. Nažalost većina tog rasta počivala je na megalomaniji i preopuštenom upuštanju u kreditna zaduživanja koja su tek poslije u “mršavim godinama” došla na naplatu. I obični građani i poduzetnici i država danas su prezaduženi. Državni proračun danas troši gotovo 40 milijardi kuna više nego prije 10 godina, dok je bruto investicija u lanjskoj godini bilo 6 milijardi manje nego 2005.

>>Cijelu analizu kako se promijenilo društvo u zadnjih 10 godina čitajte u specijalu Večernjeg lista koji donosimo u sutrašnjem izdanju! Ili prelistajte e-izdanje.

>>Od ostalih tema izdvajamo:

>>Mirjan Damaška: Sav svoj novac dat ću zakladi za studente

>>Maja Frenkel: U Dubrovniku me svi pitaju kad će Srđ

>>Branko Schmidt: Meta mog novog filma bit će biskupi u Hrvatskoj

>>Šimo Marinović: Ma kakve žice i ograde, pa kada biti čovjek ako ne sada kad ljudi bježe iz svojih domova

>>Joško Vlašić o Blankinoj medalji: Pokupila je sve mrvice koje su se mogle pokupiti

>>Strip revija - potražite komplet za samo 9,90 kuna

Komentara 44

GA
gasparri
23:44 30.08.2015.

Usporedite 2011. i 2015. godinu. Usporedite BDP, javni dug, PDV, zaposlenost, natalitet, broj iseljenih, račune za struju i plin itd. iz tih godina. Tada će se lijepo vidjeti da smo s SDP-om u četiri godine nazadovali i stagnirali.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
00:03 31.08.2015.

Možemo uspoređivati 1921., 1943., 2015. i 2432. godinu, jedina suvisla usporedba je sada. Dakle, od ukupno 29 tranzicijskih država, i sad ću ih nabrojiti: Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Moldova, Litva, Letonija, Estonija, Gruzija, Armenija, Azerbajdžan,Kazakhstan, Kirgizija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kosovo, Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Albanija, Bugarska, Rumunjska, Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska, Hrvatska je u zadnje tri godine IMALA NAJMANJI GOSPODARSKI RAST. Manji čak i od ratom zahvaćene Ukrajine.

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
23:34 30.08.2015.

De dosta više s tom udbaškom propagandom. Niti je Hrvatska izišla iz krize, niti ima šanse da iziđe uz ovu "vladu". Ne tvrdim da su oni za sve krivi, ali što očekivati od idiota koji uredno tvrde da u Hrvatskoj raste zaposlenost, a zaposlenost je najniža u zadnjih 15 godina, i koji se hvale smanjenjem nezaposlenosti nakon što su iz zemlje protjerali 100 tisuća radno sposobnih. Kako itko normalan od njih može očekivati rješavanje problema, kad oni ni ne priznaju da isti postoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije