Naslovnica Vijesti Crna kronika

Josip Krmpotić osuđen na tri godine zatvora zbog ratnog zločina nad civilima

Krmpotić je istom presudom nepravomoćno oslobođen optužbi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima
13. listopada 2016. u 13:32 15 komentara 5074 prikaza
josip krmpotić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Josip Krmpotić, zapovjednik izviđačke satnije 9. gardijske brigade na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno je oslobođen optužbi za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima, dok je istom presudom zbog ratnog zločina nad civilima nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora.

Prema optužnici zločine za koje se teretio dogodili su se tijekom akcije Džep 93. Krmpotića prva točka optužnice teretila je da je znao, a nije spriječio ubojstvo četvorice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi čiji identitet nije utvrđen. Drugom točkom optužnice teretio se za palež kuća nakon legitimne akcije hrvatske vojske i policije kojom je oslobođen dio okupiranih teritorija.

Nije bilo dovoljno dokaza za prvu točku

Za prvu točku optužnice sud je smatrao da nije bilo dovoljno dokaza koji bi nedvojbeno utvrdili Krmpotićevu krivnju pa je sud na njega primijenio pravilo in dubio pro reo. 

Što se tiče druge točke optužnice, sud je smatrao da je Krmpotić samoinicijativno donio odluku o rušenju kuća iako takva odluka prema stavu suda nije bila vojno opravdana jer je nakon povlačenja hrvatske vojske na oslobođeni dio teritorija došao UNPROFOR i nije bilo nikakvih naznaka da će se vratiti pobunjeni Srbi.

Na presudu su žalbu najavili i obrana i Tužiteljstvo. Tužiteljstvo će se žaliti na oslobađajući dio presude. 

> > Akcija Medački džep: Krmpotiću suđenje počinje u lipnju

Zagrebparking
NA VRELOM ZAGREBAČKOM ASFALTU
Otkrivamo: Kako izgleda jedan dan s kontrolorom Zagrebparkinga

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Tko je ono bio gradonačelnik "oslobođenog" Vukovara u studenom 1991?

  • alphazulu99:

    Zanimljivo kad su u pitanju Hrvati postoji zapovjedna odgovornost, ali kad su u pitanju cetnicki zlocini tada toga nema. Danas postoji veliki broj cetnika koji su zapovjedali u mjestima u kojima je pocinjen zlocin. Na primjer Borovo selo. Nitko ih ... prikaži još! ne pita za te zlocine.

  • ursus_1212:

    Privedite Stanimirovića!