Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica Divjak na pulskom sajmu knjiga

Novi udžbenici samo za eksperimentalni program

Blaženka Divjak
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
07.12.2017.
u 19:28

Iz Ministarstva 12,4 milijuna kuna potpora za knjige, za časopise 12,3 milijuna, za elektroničke časopise 13, a za školske knjižnice 5 milijuna

Blaženka Divjak, prva ministrica koja je u dvadeset tri godine dugoj povijesti pulskog sajma knjiga i autora sudjelovala u nekom festivalskom programu, u otvorenoj je raspravi govorila o nezavidnom položaju znanstveno-stručnog nakladništva u Hrvatskoj. Prosječna je naklada znanstvenih knjiga u Hrvatskoj oko 300 primjeraka, otkup znanstvenih knjiga i časopisa je nizak, a sveučilišne knjižnice gotovo da i nemaju novca za kupnju novih knjiga.

Nema ni jasnih kriterija po kojima se daju potpore za pojedine znanstvene knjige pa se tako često novac ulaže u knjige koje bi trebalo sufinancirati iz znanstvenih projekata. Ministrica Divjak rekla je da je njezino Ministarstvo ove godine za potpore za knjige izdvojilo 12,4 milijuna kuna, a za potpore za časopise 12,3 milijuna kuna.

Tu je i potpora od trinaest milijuna kuna za elektroničke časopise. Ove su godine školske knjižnice za nabavu knjiga dobile pet milijuna kuna, pohvalila se ministrica, rekavši da kurikularna reforma ide dalje te da nema potrebe da se raspisuju natječaji za sve nove udžbenike, nego samo za one koji će biti korišteni u školama koje će biti uključene u eksperimentalni kurikularni program koji kreće od sljedeće školske godine.

– Mijenjat ćemo i Zakon o udžbenicima koji je bio plod kompromisa – rekla je ministrica koja misli da nema potrebe da se svake četiri godine ide na promjenu udžbenika. Rekla je i da je zadivljena atmosferom na pulskom sajmu koji od ove godine ima i reprezentativnu znanstvenu knjižaru.

Blaženka Divjak
1/7

Komentara 1

BU
budalas
00:25 08.12.2017.

U njima ce stajati da smo mi najvazni narod na svijetu, vise rase, doduse malo ogranicini i priglupi, ali ipak najbitniji. Bog i 'rvati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije