Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi udžbenici samo za eksperimentalni program

Iz Ministarstva 12,4 milijuna kuna potpora za knjige, za časopise 12,3 milijuna, za elektroničke časopise 13, a za školske knjižnice 5 milijuna
07. prosinca 2017. u 19:28 1 komentara 1018 prikaza
Blaženka Divjak
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Blaženka Divjak, prva ministrica koja je u dvadeset tri godine dugoj povijesti pulskog sajma knjiga i autora sudjelovala u nekom festivalskom programu, u otvorenoj je raspravi govorila o nezavidnom položaju znanstveno-stručnog nakladništva u Hrvatskoj. Prosječna je naklada znanstvenih knjiga u Hrvatskoj oko 300 primjeraka, otkup znanstvenih knjiga i časopisa je nizak, a sveučilišne knjižnice gotovo da i nemaju novca za kupnju novih knjiga.

Plenković otvorio kampus Novi studentski dom u Varaždinu ima solarni park, punjače elektromobila i fitness park

Nema ni jasnih kriterija po kojima se daju potpore za pojedine znanstvene knjige pa se tako često novac ulaže u knjige koje bi trebalo sufinancirati iz znanstvenih projekata. Ministrica Divjak rekla je da je njezino Ministarstvo ove godine za potpore za knjige izdvojilo 12,4 milijuna kuna, a za potpore za časopise 12,3 milijuna kuna.

Tu je i potpora od trinaest milijuna kuna za elektroničke časopise. Ove su godine školske knjižnice za nabavu knjiga dobile pet milijuna kuna, pohvalila se ministrica, rekavši da kurikularna reforma ide dalje te da nema potrebe da se raspisuju natječaji za sve nove udžbenike, nego samo za one koji će biti korišteni u školama koje će biti uključene u eksperimentalni kurikularni program koji kreće od sljedeće školske godine.

– Mijenjat ćemo i Zakon o udžbenicima koji je bio plod kompromisa – rekla je ministrica koja misli da nema potrebe da se svake četiri godine ide na promjenu udžbenika. Rekla je i da je zadivljena atmosferom na pulskom sajmu koji od ove godine ima i reprezentativnu znanstvenu knjižaru.

Blaženka Divjak
1 / 7
Blaženka Divjak
Novi nastavni sadržaji Đaci će učiti o poslovanju, korištenju energije, kako učiti... Umor istraživanje Evo što se događa s učenicima tinejdžerima koji rano idu u školu informatika Roditelji podržali informatiku Priprema se novo zapošljavanje i edukacija nastavnika
usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • budalas:

    U njima ce stajati da smo mi najvazni narod na svijetu, vise rase, doduse malo ogranicini i priglupi, ali ipak najbitniji. Bog i 'rvati!