Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Treći put u četiri godine imenovano stručno povjerenstvo

Po najavama već sljedeći tjedan trebali održati prvu sjednicu i nastaviti s radom
15. prosinca 2017. u 19:14 6 komentara 368 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Nakon što je premijer Andrej Plenković napokon uime HDZ-a predstavio članove Posebnog stručnog povjerenstva, ključnog tijela za provedbu Strategije obrazovanja, pa time i samu kurikularnu reformu, konačno je kompletiran tim PSP koji bi po najavama premijera već sljedeći tjedan trebali održati svoju prvu sjednicu i nastaviti s radom.

Dijana Vican Kurikularna reforma Osnovano Posebno stručno povjerenstvo, na čelu premijer Plenković!

A rad je započeo davno – još prije četiri godine kada su i sami roditelji, nastavnici, ali i šira javnost naglasili važnost obrazovne reforme kao ključne reforme za budućnost Hrvatske. Sada su imenovani Zvonko Kusić, Suzana Hitrec, Ružica Beljo Lučić, Jasminka Buljan Culej, Dario Vretenar, Neven Hrvatić, Miloš Judaš, Frane Staničić – kao treći postav u Hrvatskoj formiranog Posebnog stručnog povjerenstva.

Među prvim koracima novoizabrani tim kojim predsjeda premijer Plenković, a suvoditeljice su ministrica Blaženka Divjak i Vesna Bedeković, predsjednica saborskog odbora za obrazovanje, bit će formiranje uvjeta, a onda i raspisivanje natječaja za voditelja ili voditeljicu Ekspertne radne skupine, skupine u čijem je ključnom dijelu provođenje kurikularne reforme. A osim što će o budućem voditelju ili voditeljici odlučivati Jasminka Buljan Culej koja se i sama natjecala za tu poziciju, i to s prepisanim dijelovima akcijskog plana kao svojim planom kojim planira voditi kurikularnu reformu, odlučivat će i Miloš Judaš, prorektor Sveučilišta u Zagrebu za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju.

>> U Šibeniku treći sastanak premijara Plenkovića i Vlade sa županima, gradonačelnicima i načelnicima

Andrej Plenković
1 / 18
Plenković s ministrima na sastanku sa županima i predstavnicima gradova i općina u Šibeniku

Riječ je o redovitom profesoru Medicinskog fakulteta koji je do 2000. godine bio glavni direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Među članovima PSP-a je i Ružica Beljo Lučić predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, koja je u Ministarstvu obrazovanja radila u vrijeme dvojice ministara – Željka Jovanovića i Vedrana Mornara. Baš za nju u obrazovnim se kuloarima ističe da ima ambicija i želje preuzeti glavno mjesto u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

U novi sastav PSP-a imenovan je Frane Staničić koji je pravo doktorirao 2011. godine. Riječ je o profesoru s katedre za upravno pravo koji je ujedno član Znanstvenog vijeća za državnu upravu, pravosuđe i vladavinu prava Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Sudjeluje i u ispitnom povjerenstvu Komore poreznih savjetnika, ali i kao stručni recenzent za izradu državnih stručnih ispita. Među članovima je i profesor s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta, Neven Hrvatić, koji je prije sedam mjeseci predložen za novog predsjednika Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje.

Rana intervencija Svako deseto dijete neurorizično, svakom petom prijeti siromaštvo NA SAJMU U PULI Svaki drugi Hrvat godišnje ne pročita nijednu knjigu! Blaženka Divjak Ministrica Divjak na pulskom sajmu knjiga Novi udžbenici samo za eksperimentalni program
A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • Avatar Becarina
  Becarina:

  Ono SDPovo povjerenstvo je i trebalo srusiti.

 • Deleted user:

  Jedina i prava obrazovna reforma je nastavnicima uciteljima osoblju odmah povecati place za 20% a strategije kurikulum agencije povjerenstva su price politicara da skrenu pozornost s pravih tema evo price pitaju jednu zenu bi li radila za 5 tisuca kn ... prikaži još! kn place a o ona kaze a kaj bi to je menjsa placa kak ima vucitel po kojoj strategiji zgubidani u saboru imaju tri puta vecu placu od nastavnika po strategiji use nase ipodase ili tko je jamio jamio je....

 • realisticki:

  Kad već ne rade ništa, osim što osnivaju povjerenstva, onda nek osnuju jedno povjerenstvo za osnivanje drugih povjerenstva, pa su nakon toga ne moraju radit baš ništa.