Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
abu jihad

Izrael napokon priznao da stoji iza ubojstva Arafatova zamjenika

abu jihad,yasser arafat
AFP/PIXSELL
02.11.2012.
u 09:31

Vojni cenzor dopustio je objavu intervjua s izraelskim komandosom koji je upucao Abua Jihada

Izraelski vojni cenzor odobrio je objavu intervjua s komandosom koji je 1988. godine ubio Abua Jihada, zamjenika tadašnjeg palestinskog vođe Yassera Arafata, prenosi BBC. Dugo se vjerovalo da iza Jihadova ubojstva u Tunisu stoje upravo izraelski agenti, no Izrael to dosad nikad službeno nije potvrdio.

Dnevnik Yediot Ahronot mjesecima je pregovarao s vojnim cenzorima o objavi intervjua s Nahumom Levom koji je umro 2000. godine. Cenzori su sada konačno popustili kako bi izbjegli eventualnu pravnu bitku s novinama na vrhovnom sudu. Dopuštanjem da se intervju objavi izraelska je vlada tako praktički priznala da stoji iza ubojstva. Vojska zasad nije komentirala članak.

>> Od terorističkog napada koji je šokirao svijet prošlo 40 godina

Abu Jihad, pravog imena Khalil al-Wazir, s Arafatom je osnovao PLO te je smatran odgovornim za niz napada na Izraelce. Njegovo ubojstvo u sjedištu PLO-a u tuniskoj prijestolnici nadzirala je izraelska obavještajna služba Mossad, a izvršili su ga pripadnici elitne postrojbe Sayeret Matkal.

– Pročitao sam svaku stranicu njegova dosjea. Abu Jihad bio je povezan sa strašnim napadima na civile. Morao je umrijeti. Ubio sam ga bez oklijevanja – otkrio je Lev. Rekao je kako je izraelska postrojba došla morskim putem te da su on i još jedan komandos, prerušen u ženu, došli do zgrade poput para u šetnji. Lev je prvo upucao tjelesnog čuvara pištoljem skrivenim u bombonijeri. Maskirani komandosi potom su utrčali u vilu, a jedan od njih potrčao je na gornji kat dok je Lev bio iza njega.

– On je prvi upucao Abua Jihada. Izgledalo je kao da je držao pištolj. Onda sam ga ja ubio dugim rafalom pazeći da ne ubijem njegovu suprugu koja se pojavila. Umro je – rekao je Lev. Ubijen je još jedan tjelesni čuvar, kao i vrtlar koji je spavao u podrumu. Lev je izrazio žaljenje zbog vrtlarove smrti, no, dodao je, u ovakvim operacijama treba neutralizirati svaki potencijalni otpor.

Komentara 30

NA
nationalgeografic
10:36 02.11.2012.

Politika Izraela,nijhovo ponašanje,utjecaj,moć koju imaju su jako opasni po mir u svijetu.

Avatar Ivica6
Ivica6
10:55 02.11.2012.

"Izraelski vojni cenzor odobrio je objavu intervjua s komandosom..." Kako je mala razlika između komandosa i terorista! Ako si u američkoj ili židovskoj službi tada si komandos. Ako si u službi "manjih" naroda ili nekih drugih država - tada sii terorist. Makar u drugom slučaju i djelovao izazvan akcijom "komandosa".

Avatar intimus500
intimus500
10:01 02.11.2012.

02.11.2012. u 09:54h Lujo1 je napisao/la: Je, to je ta zapadna demokracija - ubij kad hočeš mi koga hočeš, a o nekakvom "suđenju" pričaj priće za Hrvate i njima slične luzere koji se guze svakom ko dojde s "zapada"! ++++ prvo Izrael nije zapad (pogledaj malo globus); drugo, što ste vi jadni srbi radili po RH i BIH??? koje je tamo bilo suđenja?? A luzeri ste na kraju ispali vi jel i dalje živite u 19 stoljeću!!! I hvala ti što nas smatraš zapadom :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije