Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
janša u šoku

Iznenadio sve političke analitičare: Slovenski Zoki pomeo Janšu

zoran jankovic
Reuters/Pixsell
05.12.2011.
u 18:30

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, sa svojom novom strankom Pozitivna Slovenija na izborima je doslovno šokirao svoje političke protivnike

Prije manje od dva mjeseca tek je osnivao stranku, a sutra će vladati Slovenijom! Jučerašnji izbori u Hrvatskoj možda su bili predvidivi, ali zato je na političkoj sceni u Sloveniji tijekom vikenda priređen pravi spektakl.

Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane i bivši direktor nacionalnog trgovačkog lanca Mercator, doslovno je, sa svojom novom strankom Pozitivna Slovenija, šokirao na izborima svoje političke protivnike i sa 28 zastupnika u budućem sazivu slovenskog parlamenta postao budući mandatar vlade.

Predin, Đuro...

Janković, taj ugledni menadžer podrijetlom iz Srbije, tvorac Mercatora i “prvi slovenski tajkun”, ležerno je proslavio pobjedu u društvu supruge Mije. Teško je reći čemu točno može zahvaliti takav uspon na nacionalnoj razini, ali nakon podrške koju je dobio od Milana Kučana te nekih od najznačajnijih modernih umjetnika u Sloveniji poput Zorana Predina i Branka Đurića, bilo je jasno da iza njega stoji snažna masa ljudi iz kvarta, iz birtije, iz jazz-klubova, koji se dosad nisu previše petljali u politička posla. Tu novu slovensku snagu Janković je vješto usisao i napravio nešto što je rijetko viđeno u parlamentarnoj demokraciji: u dva mjeseca osnovao je stranku i doveo je na pobjedničko postolje.

Za taj status Janković i njegova Pozitivna Slovenija mogu zahvaliti i svom političkom protivniku Janezu Janši koji si je u posljednjim minutama izborne utakmice zabio dva autogola. Odnosno – izgubio je izbore u finišu, poput Milanovića 2007. od Sanadera.

– Do preokreta je došlo u četvrtak navečer i u petak kada su već bile objavljene predizborne ankete koje su govorile da je Janšina pobjeda gotovo sigurna. U četvrtak navečer Janša je pozvao Jankovića, ali i sve ostale kandidate na izborima da javno dokažu podrijetlo novca na svojim računima u bankama i podrijetlo nekretnina koje posjeduju. Svi su to učinili osim samog Janše. Upravo je kod Janše ostalo nekih nejasnih detalja, kako kad je riječ o novcu koji ima u banci, tako i kad je riječ o nekim nekretninama – kaže za Večernji list Matija Stepišnik, urednik mariborskog dnevnika Večer.

Drugi autogol došao je samo dan poslije. U petak navečer Janša se trebao pojaviti na jednoj od televizijskih postaja na sučeljavanju s Jankovićem, no u studiju se – nije pojavio!

Janša ga izbjegao

Izgledavši kao da se boji verbalnog okršaja s Jankovićem, ovaj potez zacementirao je Janšinu sudbinu. Kako nije dobio apsolutnu većinu u parlamentu, Jankovića sada čeka težak posao slaganja koalicije.

– Održati odnose unutar koalicije zasigurno neće biti lako. I na mjestu direktora Mercatora i na mjestu gradonačelnika Ljubljane Janković je do sada uvijek imao većinsku vlast i ni s kim se nije morao usuglašavati. Sada će se pokazati ima li on, kao autoritaran čovjek, sposobnosti za kompromis – kaže Stepišnik. Janša je već najavio da rascjepkana koalicija vođena Jankovićem nema puno izgleda te da su pred Slovenijom ponovni izbori. To i nije tako nemoguć ishod, kako se na prvi pogled čini.

– Pitanje je hoće li Janković dobiti potporu sindikata i sklopiti s njima socijalni ugovor. Ako ne bude dogovora, mogao bi postati talac sindikata – kaže urednik Matija Stepišnik.

Komentara 33

DU
Deleted user
21:19 05.12.2011.

U inače korektnom tekstu manjka jedna dimenzija slovenske političke stvarnosti. Naime, dobar dio stanovništva ima trajnu nelagodu od Janše koji je svojedobno izazvao cijeli niz afera kad je bio pri vlasti ili na vlasti. Počevši od afere Depala Vas pa do prisluškivanja novinara i postavljanja režimu pogodnih urednika, besplatnih novina kojima je bombardirao kastliće Slovenaca i jedne, slobodno rečeno, atmosfere straha koja je pratila taj niz zbivanja. Tako da se dosta građana htjelo \"osigurati\" od novog fenomena Janša na vlasti i podarilo glas Jankoviću, novom političkom pulenu Kučana nakon što je Pahor upamperis o dosta toga u Sloveniji. Ne zaboravite, Pahora su prije nego što je došao na vlast nazivali Boss obešalnik (vješalica za Boss) i nitko nije imao percepciju da se radi o prodornom političaru nego više šminkeru-apartčiku. I onda se baš to potvrdilo odnosno da su ambicije Pahora bile znatno veće od njegovih sposobnosti. U slučaju Jankovića je pak prodornost bila neprijeporna pa su mu mnogi oprostili 1/2čefur podrijetlo iz Smedereva.

OB
-obrisani-
21:53 05.12.2011.

sto islo nam je dobro i u hrvatskoj dok je kosorova vladala a i ovaj novi mi ima prosrpsko ime i prezime,treba se ispitati,posle ce te srbe da krivite a sami ste ih birali

SA
santos008
18:52 05.12.2011.

Srbima krenulo i u Sloveniji i Hrvatskoj,jedino im malo \'\'sepa\'\' na Kosovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije