Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izaslanstvo HUP-a sudjelovalo na konferenciji za ravnopravnost žena

Naše izaslanstvo činili su Ljerka Puljić, Boška Trbojević, Davor Majetić i Nataša Novaković
12. ožujka 2015. u 15:48 0 komentara 147 prikaza
hup,prava žena,New York
Foto: HUP
Pogledajte galeriju 1/5

Izaslanstvo Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) sudjelovalo je na dvodnevnoj konferenciji Načela osnaživanja žena – jednakost znači poslovnu uspješnost održanoj 10. i 11. ožujka u New Yorku. Konferenciju su zajednički 2010. godine pokrenuli Svjetski sporazum Ujedinjenih naroda (UN Global Compact) i organizacija Ujedinjenih naroda Žene (UN Women), a našem HUP-u uručena je pozivnica kao zastupniku i provoditelju programa Svjetskog sporazuma Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj.

Uz Ljerku Puljić, članicu Nadzornoga odbora i savjetnica predsjednika Uprave Agrokora i Bošku Trbojević, direktoricu Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska, naše izaslanstvo činili su i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca te Nataša Novaković, savjetnica glavnoga direktora HUP-a.

Uz mnoge govornike koji su pažnju skrenuli na problematiku stvaranju uvjeta za ravnopravnost žena i muškaraca u društvu, na tržištu i na radnome mjestu putem suradnje poslovnoga sektora, udruga civilnoga društva, međunarodnih organizacija i vlada te zastupljenosti žena na visokim upravljačkim položajima, istakli su se bivša američka državna tajnica Hillary Clinton i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon.

U svom govoru Ki-moon istaknuo je da jačanje uloge i uključenosti žena mora biti najvažniji zadatak svih vlada i Ujedinjenih naroda, ali i svih članova društva. Pohvalio je pomake koje su tvrtke koje podržavaju inicijativu već postigle kad je riječ o većoj zastupljenosti i uključenosti žena, ali i pozvao na ulaganje još većih napora i širenje inicijative na još veći broj tvrtka. Hillary Clinton u svojemu je izlaganju zaključila da je u posljednjih 20 godina, koliko je prošlo od donošenja Platforme za akciju, koju je na UN-ovoj četvrtoj konferenciji o ženama 1995. godine u Pekingu prihvatilo svih 189 država članica, mnogo napravljeno u postizanju ravnopravnosti žena u društvu.

kolinda Posjet New Yorku Gaf na Facebooku predsjednice: Promašili funkciju Hillary Clinton Kolinda Grabar-Kitarović,New York u new yorku Rame uz rame Kolinda i Hillary govorile o pravima žena

- Ali posao još uvijek nije završen. Puna uključenost žena i djevojaka ostaje velik i nedovršen posao za 21. stoljeće - poručila je bivša državna tajnica SAD-a Hillary Clinton. Posebno je naglasila ekonomsku važnost veće uključenosti žena navodeći primjer SAD-a.

- Kada bismo zaposlenost žena doveli na razinu na kojoj je zaposlenost muškaraca, to bi za naše gospodarstvo značilo porast od gotovo 10 %. Podaci koji se odnose na druge zemlje pokazuju da bi i u njima taj porast bio znatan - istaknula je Clinton dok je direktor HUP-a Davor Majetić podsjetio da je ravnopravnost žena u interesu i muškaraca i cijelog društva.

- I ovaj je skup još jednom potvrdio da se puna ravnopravnost žena u društvu može postići samo zajedničkim djelovanjem poslovnog i civilnog sektora te vlada. Veća uključenost žena u tržište rada kao i njihova ravnopravnija zastupljenost u upravljanju nikako nije interes samo žena i ne može počivati samo na inicijativama koje pokreću same žene. To je apsolutno i interes muškaraca i cijeloga društva jer brojni dokazi govore u prilog tome da veća uključenost žena omogućava ekonomski napredak ne samo žena i njihovih obitelji, ne samo pojedinih kompanija već i nacionalnih ekonomija – pojasnio je nakon konferencije Majetić.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Olival
PRIČA O USPJEHU
Od obiteljskog biznisa do pozicije regionalnog lidera u proizvodnji prirodne kozmetike
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.