Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olakšice

Ivanec komunalni doprinos za sve tvrtke smanjuje od 10 do 22 posto

'Var \\u0096 16. 09. 2010., Ivanec \\u0096 Smanjenje komunalnog doprinosa uvelike ce poduzetnicima pojeftiniti gradnju poslovnih objekata  PHOTO:  Ljiljana Risek '
''
16.09.2010.
u 15:25

Više će plaćati oni koji grade pomoćne i poljoprivredne zgrade, no i za njih postoji mogućnost olakšice.

Poduzetnici koji na ivanečkom području budu gradili poslovne zgrade, plaćat će manji komunalni doprinos, a to će im znatno pojeftiniti troškove gradnje. Ovisno o zoni u kojoj će graditi, komunalni doprinos smanjuje im se od 10 do čak 22 posto, a to je u ovim kriznim vremenima velika pogodnost i rasterećenje poduzetnika koji kane graditi poslovne zgrade - kazao je gradski pročelnik za urbanizam i komunalne poslove Stanko Rožman obrazlažući članovima Gradskog vijeća novu odluku o komunalnom doprinosu.

Manji komunalni doprinos naplaćivat će se u svim građevinskim zonama. U Poslovnoj zoni Ivanec-istok, koja je najatraktivnija za poduzetnička ulaganja i svrstana u prvu zonu, doprinos se smanjuje sa sadašnjih 150 kuna po prostornom metru na 135 kuna, što je 10 posto manje. U drugoj zoni, koja obuhvaća uže gradsko područje, doprinos se smanjuje 20 posto, odnosno, sa 45 pada na 36 kuna po "kubiku". Ulagači koji odluče graditi u trećoj zoni, komunalni doprinos plaćat će 18,5 posto manje, 22 kune umjesto dosadašnjih 27 kuna po prostornom metru, a u četvrtoj zoni, u kojoj je doprinos 18 kuna, smanjuje se 22,1 posto, pa će ubuduće iznositi 14 kuna po "kubiku" građevine. Novost je i to što se ukida plaćanje komunalnog doprinosa prema namjeni zgrada. To znači da ulagači više neće po različitim tarifama plaćati doprinos za poslovne građevine, stambene zgrade, vikendice, klijeti te pomoćne i poljoprivredne gospodarske zgrade, već se za sve vrste građevina komunalni doprinos izjednačuje i ovisit će o zoni u kojoj će se graditi.

Budući da se uvodi jedinstvena tablica za sve vrste zgrada, komunalni doprinos više će plaćati samo građani koji će u drugoj, trećoj i četvrtoj zoni graditi pomoćne i poljoprivredne gospodarske zgrade. No, pokaže li se da su te zgrade važne za poljoprivredu te da je ulagač registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, postoji mogućnost da prema programu unapređivanja stanja u poljoprivredi ostvari olakšice.

 Novom odlukom propisana je i mogućnost da se, ako je komunalni doprinos veći od 20.000 kuna, obvezniku omogući obročna otplata doprinosa, kako bi se ulagačima olakšalo pokretanje djelatnosti. Građani će ubuduće lakše moći legalizirati bespravno sagrađene građevine, pa će u postupcima izdavanja rješenja o izvedenom stanju ili potvrde izvedena stanja koji budu pokrenuti najkasnije do 31. prosinca 2011. godine, gradska uprava Ivanca svim obveznicima omogućiti da plate komunalni doprinos u dvadeset i četiri obroka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije