Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srdačan prijam

Islamističkog vođu Ghannouchija dočekale tisuće pristalica

tunis
reuters
31.01.2011.
u 21:40

Zemlju je napustio 1989. godine, nakon dolaska sada protjeranog predsjednika Bena Alija na vlast, kada su mnogi islamisti završili u zatvoru.

Tisuće obožavatelja okupilo se na aerodromu u Tunisu kako bi dočekalo i pozdravilo Rachida Ghannouchija, islamističkog vođu koji se jučer vratio u Tunis nakon 20 godina provedenih u egzilu. Istovremeno, nekoliko desetaka ljudi protestiralo je protiv njegova povratka. – Bog je velik! – uskliknuo je Ghannouchi trijumfalno ulazeći u aerodromsku zgradu, a okupljeni su zapjevali pjesme u kojima se veliča prorok Muhamed.

– Ja se ne vraćam samo kući, ja se vraćam cijelom arapskom svijetu – kazao je Ghannouchi u londonskoj zračnoj luci gdje je pozirao prije ulaska u zrakoplov koji ga je doveo u Tunis. Zemlju je napustio 1989. godine, nakon dolaska sada protjeranog predsjednika Bena Alija na vlast, kada su mnogi islamisti završili u zatvoru. Na udaru se našao kao osnivač Islamističkog pokreta 1981. godine. Iako ga je režim osudio na doživotni zatvor, prijelazna vlada Tunisa omogućila mu je povratak. Ghannouchi tvrdi da nije nikakav islamski radikal, već da je umjerene opcije, nešto poput turske vladajuće stranke APK. Naveo je također da šerijatskim zakonima nema mjesta u današnjem Tunisu. Ne vjeruju mu ipak svi. Uoči njegova dolaska neke su feminističke grupe upozorile na mogući rast političkog islama koji će dokinuti teško stečena prava žena. Nekoliko stotina žena prosvjedovalo je protiv njegova povratka u centru Tunisa.

– Sve te optužbe nemaju nikakva uporišta u stvarnosti – prenosi Ghannouchijeve izjave AFP. Stručnjaci upozoravaju da je u ovom trenutku nemoguće ocijeniti kolika je snaga islamista s obzirom na to da je javno izražavanje takvih stavova u Tunisu bilo zabranjeno desetljećima.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
22:17 31.01.2011.

Jedino mi nije jasno kako osoba osuđena radi osnivanja islamističkog pokreta može dobiti azil u Velikoj Britaniji ?

OB
-obrisani-
22:33 31.01.2011.

riznica objasni nam malo ovo

Avatar Idler 3
Idler 3
22:01 31.01.2011.

Povratak glavnog islamiste doma...pa još iz Londona...ovo meni malkice zaudara !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije