Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahtjev upućen Petrovu i Karamarku

Hrvatsko društvo lobista: Hitno donesite pravila po kojima će se lobirati

27.05.2013., Zagreb - Natko Vlahovic, predsjednik Vlahovic grupe. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
18.05.2016.
u 12:22

U Europskoj uniji upravo se provode konzultacije kako bi se zakonska regulativa o lobiranju poboljšala i lobiranje stavilo pod nadzor

Hrvatska nema zakon o lobiranju i po tome je jedna od rijetkih zemalja koja nije regulirala tu djelatnost. Hrvatsko društvo lobista zakon zagovara već osam godina, a da će se njihov posao legalizirati nadaju se jer je bivša Vlada uvrstila plan donošenja zakona o lobiranju u antikorupcijsku strategiju.

Nerazumljivo je zašto se u Hrvatskoj žmiri na jedno oko kada su u pitanju lobisti i lobističke grupe, kažu nam domaći lobisti, jer se ovako svatko može baviti tim poslom. Zato pozivaju potpredsjednike Vlade Božu Petrova i Tomislava Karamarka da što prije prouče prijedlog zakonskog rješenja koji su im poslali. Presudno je da se uvede obveza registriranja lobista koji u javni registar mora prijaviti na kojem projektu radi, kažu nam lobisti.

– Zakonom se može regulirati odnos između lobista i političara, a u prijedlogu zakona koji smo izradili u Društvu lobista propisane su i kazne za one koji se ne pridržavaju pravila poslovanja – kaže Natko Vlahović, predsjednik Hrvatskog društva lobista. Po njegovoj procjeni, u Hrvatskoj se tim poslom bavi barem 200 tvrtki i pojedinaca, a u društvu je zasad registrirano samo 68 osoba. Među njima su neki odvjetnici, državni dužnosnici, novinari i PR stručnjaci, a većina njih s kojima smo kontaktirali ističe kako su danas najutjecajnije lobističke skupine definirane kao strukovne udruge.

Poslovi lobiranja, objašnjavaju, prikazuju se kao usluge stvaranja odnosa s regulatorima. Uvriježeno je mišljenje da lobisti poslove i usluge dogovaraju preko poznanstava na poslovnim ručkovima, ali riječ je o poslovima koji zahtijevaju aktivno sudjelovanje u procesu donošenja propisa poput sugestija na tekst zakona ili pisanja samih prijedloga zakona.

– Glavne lobističke organizacije nalaze se u civilnom sektoru tako da ne vjerujem da će se u idućih deset godina u Hrvatskoj ustrojiti jake lobističke tvrtke – kaže Mario Aunedi Medek koji je i sam član HDL-a. I dok je u Hrvatskoj posao lobista u povojima i nereguliran, u Europskoj uniji upravo se provode konzultacije o dodatnoj regulaciji kako bi se taj ozbiljan posao stavio pod nadzor. SAD je u lobiranju otišao najdalje pa su tako najveće tvrtke u sektorima poput farmaceutike, duhanske industrije, bankarstva ili pak proizvodnje oružja u 12 godina uložile gotovo 29 milijardi dolara u lobiranje. U SAD-u je registrirano više od 13.700 lobista koji rade uglavnom na Capitol Hillu. Najbolje plaćeni lobisti zarađuju milijune dolara, a najpoznatija tvrtka za lobiranje je Patton Boggs

>>Lobiranje će biti zabranjeno vlasti i bivšim dužnosnicima

>>Mate Granić - karijera lobista temeljena na dobrim poznanstvima

Komentara 2

SH
Shaman
12:28 18.05.2016.

Ma kakvi lobisti? To je samo ljepše ime za korupciju!

I1
ing-12345
17:06 18.05.2016.

Lobiranje= korupcija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije