Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad na talibane

Hrvatski vojnici ne sudjeluju u borbama na sjeveru Afganistana

Afganistan vojska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.09.2015.
u 20:35

Instruktori - Afganistanske vojnike naši obučavaju, ali s njima ne odlaze u bitke protiv talibana

Uspješna ofenziva talibana na strateški važan grad na sjeveru Afganistana, Kunduz, iz kojega su ovih dana istjerali vladine snage, nije ugrozila hrvatske vojnike koji se nalaze u tom dijelu zemlje. Informacije kako barem desetak pripadnika hrvatskog kontingenta, kao instruktori, sudjeluju u borbama u kojima vladine snage namjeravaju vratiti Kunduz, nisu točne.

Glavnina snaga našeg kontingenta (sedamdesetak) nalazi se u Mazar-i-Sharifu, koji je oko 150 kilometara zapadnije od Kunduza. Oni se nalaze u području odgovornosti Regionalnog zapovjedništva Sjever (TAAC-N). U Ministarstvu obrane RH negiraju da pripadnici OSRH sudjeluju u napadima na Kunduz.

Smanjili broj vojnika

– Kao što je poznato i iz odluke Hrvatskog sabora, pripadnici Oružanih snaga upućuju se u neborbenu misiju NATO-a „Resolute Support“. Znači, pripadnici 3. hrvatskog kontingenta nalaze se u misiji potpore miru. Obavljaju svoje redovite zadaće savjetovanja i obuke afganistanskih snaga sigurnosti te ne sudjeluju u provedbi borbenih operacija, tvrde u MORH-u. I iz Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović također negiraju informaciju da naši vojnici sudjeluju u borbama u Afganistanu.

– Naši vojnici daleko su od ovih borbi – kažu. Iz Zagreba se inače svakodnevno prati sigurnosna situacija i nadzire kako naši vojnici poduzimaju potrebne mjere opreza i zaštite. Naši vojnici sudjeluju u obuci pripadnika ANA-a (Afganistanske nacionalne vojske) pa i 2. brigade 209. korpusa, koji se sada na sjeveru bore s talibanima, no ne odlaze s Afganistancima u borbu. Trenutačno je u Afganistanu “friški” hrvatski kontingent (106 vojnika) koji je stigao iz RH prije mjesec dana, a većina se bavi obukom afganistanskih snaga sigurnosti (ANSF). Kontingenti su sada smanjeni, a uglavnom su naši vojnici mentori, instruktori i savjetnici vladinim snagama. Hrvatska je prvi put uputila kontingent pripadnika svojih Oružanih snaga u Afganistan prije 12 i pol godina i time smo započeli sudjelovati u operaciji ISAF, do sada najzahtjevnijoj mirovnoj operaciji u kojoj su sudjelovali hrvatski vojnici. Prvi se hrvatski kontingent 2003. godine sastojao od 50 pripadnika OSRH, a glavninu snaga činio je Vod vojne policije. RH je otad sudjelovala u još nekoliko misija, UN-a primjerice, no 2013. je s Golanske visoravni u Siriji povučen kontingent od stotinjak naših vojnika.

Zadaće sve složenije

Hrvatska se u mirovnim operacijama usredotočila uglavnom prema Afganistanu. Cijelo to vrijeme naši se vojnici klone borbenih djelovanja, što je u skladu i s odlukama Hrvatskog sabora da se upućuju u neborbene akcije.

Od 2003. u operacijama u Afganistanu sudjelovalo je gotovo 5000 pripadnika OSRH (od toga nešto više od 160 žena). Još do prije par godina RH je u Afganistan upućivala i do 400 vojnika po kontingentu, no tada su nastupile štednja i promjene zadataka. Prije godinu dana slali smo tamo još oko 180 vojnika, a sada po kontingentu njih stotinjak. S vremenom su, međutim, pripadnici HRVCON-a preuzimali sve složenije zadaće, uglavnom u zaštiti i obučno-mentorskim zadaćama.

Mentorirali su posade i zrakoplovne tehničare na helikopterima Afganistanske narodne armije (ANA), pripadnike ANA-e u razvoju vojno-policijskih sposobnosti i drugih sposobnosti poput školstva i logistike, a mentoriraju i pripadnike civilne policije. Hrvatske oružane snage su, a kroz iskustvo Afganistana prošla je možda i trećina naših profesionalnih vojnika, stekle nove sposobnosti i ostale ukorak sa savezničkim vojskama unutar NATO-a.

>>Hrvatska je puno pomogla Afganistanu, evo kako!

>>Hrvatska misija u Afganistanu u ratnom grotlu

Komentara 9

Avatar superhik74
superhik74
21:40 30.09.2015.

Lijepo su ih "obucili', svakodnevno bjeze i dezertiraju te se prikljucuju migrantima, tako da imamo smijesnu situacija su nasi vojnici su Afganistanu a njihovi vojnici (dezerteri) u Hrvatskoj na proputovanju u migracijama prema zapadnoj Europi.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
00:27 01.10.2015.

potrošene milijarde kuna a nitko se ne buni... i onda kažu kriza je , nema se ...

Avatar spasoje
spasoje
21:40 30.09.2015.

neko treba i da čisti kenjare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije