Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministarstva:

'HRT nema opravdanja za ukidanje redakcija za kulturu i sport'

'09.05.2011., Prisavlje 3, Zagreb - Zgrada Hrvatske radio televizije. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/3
09.03.2012.
u 19:08

Uzimajući u obzir programske i druge obveze HRT-a utvrđene Zakonom o HRT-u, za takve izmjene nemaju opravdanja, ističu ministrica Andrea Zlatar Violić i ministar Željko Jovanović

Predstavnici novinara i sindikalnih organizacija koje djeluju unutar HRT-a uputili su pritužbe Ministarstvu kulture zbog predloženih odredbi novog Pravilnika o unutarnjem ustroju HRT-a kojim se unutar Informativnog programa ukidaju redakcije za kulturu, redakcija za školstvo te redakcija za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo. Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ustvrdili su da za takve izmjene HRT nema opravdanja.

– Uzimajući u obzir programske i druge obveze HRT-a utvrđene Zakonom o HRT-u, za takve izmjene nemaju opravdanja. Time bi se, naime, bitno smanjio prostor za proizvodnju i emitiranje emisija koje su u funkciji javne televizije, odnosno onemogućilo bi se informiranje javnosti o spomenutim sadržajima na dnevnoj razini – ističe se u priopćenju koje su potpisali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

– Vjerujemo da nije potrebno isticati da je člankom 9. Zakona o HRT-u, koji predstavlja temeljnu odrednicu misije javne televizije, određeno da javne usluge HRT-a u smislu toga Zakona sadrže programske obveze HRT-a koje ispunjavanju demokratske, socijalne, ekološke, kulturne potrebe hrvatskoga društva, jamče pluralizam, uključujući kulturnu i jezičnu raznolikost – ističu.

U priopćenju dodaju da su posebno iznenađeni da se kulturna redakcija, kao i niz drugih redakcija, marginalizira unatoč činjenici što je kulturna i obrazovna funkcija javne televizije u samim osnovama njezinog postojanja.

– Smatramo da svrsishodnost najavljenih promjena treba naknadno promisliti, kako ne bi došlo u pitanje ostvarivanje programskih zadaća koje su propisane Zakonom o HRT-u – zaključili su u priopćenju.

Komentara 8

DO
dodotatino
08:53 10.03.2012.

preko 300 zaposlenika veče plače od ministara, a o honorarima da ne pričamo. Od proizvodnje programa najjača izabrao Đelo Hađiselimović. Završit će kao i Radio 101 u milionskim dugovima a urednica i jedna od vlasnika Vrabec imala mjesečno preko 50.000 kn. Na kraju će to sve narod sanirati

BS
bstrabi2
10:34 10.03.2012.

HRT je još samo ime.Jer sve je manje Hrvatska Televizija.U HRT-u ima dva posto Hrvata.I to su šljakeri,a urednici su svi trica...

Avatar pupoljak
pupoljak
19:27 09.03.2012.

Ma samo gange treba ostaviti to nam je nacionalni identitet, a sve ostalo ukinuti. I konzumove reklame pojačati, naravno. besplatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije