Naslovnica Vijesti Hrvatska

Horvatinčić je 1980. usmrtio pješakinju pa se branio ludilom

Horvatinčić je tada dobio blagu kaznu, osuđen je na dvije godine uvjetno, a žalba mu je potom odbijena
17. kolovoza 2011. u 09:00 131 komentara 1848 prikaza
'06.01.2009.,Bregana - Raskrizje na kojem se sinoc dogodila prometna nesreca koju je skrivio Tomislav Horvatincic. Photo: Marin Tironi/24sata'
Foto: 'Marin Tironi/24sata'
Pogledajte galeriju 1/9

Tomislavu Horvatinčiću ovo nije jedina prometna nesreća koju je skrivio. U Zagrebu je prije 31 godinu automobilom usmrtio pješakinju, teško ozlijedio njezinu kćer i pobjegao s mjesta nesreće! Prvi izvještaj Večernjeg o toj nesreći iz 11. veljače 1980. pod naslovom "Ne isplati se bježati" glasi ovako:

"Zagorska cesta u večernjim satima minulog petka. Automobil kombi plave boje naletio je na 75-godišnju Mandu Vučković i njenu kćer, 53-godišnju Slavicu Nosek, kad su prelazile cestu. Tupi udar i obje žene pale su na kolnik. Po starom običaju, odmah se oko njih skuplja nekoliko prolaznika. Automobil se zaustavlja nakon 15 metara kočenja. Ali samo na čas. Vozač izlazi iz vozila, baca pogled na okrvavljene žene, bez riječi ponovno sjeda za upravljač i nastavlja vožnju. Ne zna da je Mandica Vučković u međuvremenu umrla u vozilu Hitne pomoći, a njena kći još je u kritičnom stanju."

Tri sata nakon događaja policija je otkrila da je vozilom upravljao Horvatinčić, tada vlasnik kultnog restorana Babylon u koji su zalazili odvjetnici, suci i ostala društvena krema. Policija ga je neuspješno tražila u lokalu i stanu u Samoboru, a u Novakima nadaleko od njegove kuće zapazila je jedino oštećen Volkswagen zagrebačkih registracija. Iduću se večer Horvatinčić prijavio istražnom sudu, priznao bijeg, sudjelovanje u nesreći pa dao zanimljivo objašnjenje. "Kad sam izišao iz automobila, priprijetio mi je neki čovjek, pa sam se prestrašio i pobjegao...»

Nije odgovorio na pitanje zašto nije pozvao policiju i Hitnu pomoć. Za Večernji list nedavno je pak izjavio da je tada pobjegao jer se bojao krvi, što mu je, kaže, za potrebe suda potvrdio i psihijatar. Zanimljivo, ali Općinsko javno tužilaštvo obustavilo je postupak protiv njega pa je obitelj žrtava nastavila privatno gonjenje. Tako je 1983. Horvatinčić osuđen na šest mjeseci zatvora, odnosno dvije godine uvjetno. Na tu je odluku podnio žalbu baš kao i obitelj žrtava, ali 1984. nepravomoćna je presuda potvrđena.

Jureći u Bregani udario u Opel i ozlijed

Jureći u Bregani udario u Opel i ozlijedio četvero ljudi

Nakon što je Županijski sud 1984. Tomislavu Horvatinčiću potvrdio nepravomoćnu presudu, točnije uvjetnu kaznu za tragediju iz 1980., obitelj Nosek je u bijesu su i očaju zapalila sve sudske spise. Uvjereni su da je njihov odvjetnik zapravo bio “Horvatinčićev igrač”. Horvatinčić pak ni danas ne želi priznati da se tada branio neuračunljivošću nego samo kaže da je dobio psihijatrijsku potvrdu o strahu od krvi. Slavica Nosek danas ima 84 godine, a traume iz te nesreće u kojoj je izgubila majku, tvrdi njena kćer, nikada nije do kraja preboljela. Horvatinčić je prošle godine za jedan tjednik u vezi s tom nesrećom izjavio jedino da mu je to “velika životna tragedija za koju nije bio kriv te da i danas snosi posljedice tog stresa”.

Horvatinčić je skrivio nesreću i 2009. u Bregani. Četvero ljudi, među njima i dvoje djece, tada je lakše ozlijeđeno, a on je prošao bez ozljeda. Zbog presnažna stiskanja gasa izgubio je nadzor nad Landrover Range Roverom i udario u Opel Astru. (mzr/VLM)

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
 • Avatar Čobanković ( mlađi )
  Čobanković ( mlađi ):

  Hrvatska Demokracija : Horvatinčić je jednakiji nego svi vi.

 • zendraf:

  eti, nekima odgovara da ih nekad proglase ludima, pa bi onda opet bili normalni, pa onda opet malo ludi, ako zatreba.

 • luna:

  Da je takve prometne nesreče napravio OBIČAN SMRTNIK uveli bi smrtnu kaznu za njega i njegovu blžu rodbinu-ali kad lik ima para može kupovati izmeđuostaloga i slobodu ...