Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HALMED najavio da je potreban interventan uvoz 1000 cjepiva, HZJZ negira nestašicu

Problem nestašice na svjetskom tržištu ne možemo riješiti, ali smo do sada uspijevali osigurati količine potrebne za Hrvatsku. Nadamo se da će tako biti i dalje-poručuju iz HZJZ-a.
19. studenoga 2015. u 16:52 4 komentara 777 prikaza
cjepivo
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je obavijest o nestašici cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP) zbog čega je potreban interventan uvoza 10.000 doza, no iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) demantirali su nestašicu tvrdeći da su uspjeli osigurati potrebne količine cjepiva.

HALMED je na svojim internetskim stranicama objavio poziv veleprodajama da "u što je moguće kraćem roku prikupe informacije o dostupnosti ove količine cjepiva (10.000 doza) u drugim zemljama" te navode da će, u suradnji s HZJZ-om, razmotriti postupak tzv. interventnog uvoza potrebnih količina cjepiva.

U veledrogeriji Medika potvrdili su Hini da istražuju mogućnosti uvoza cjepiva iz Njemačke, ali dostupne količine, kažu, ne zadovoljavaju trenutne hrvatske potrebe.

No, u HZJZ-u su demantirali nestašicu tvrdeći da su do sada uspijevali osigurati dostatne količine za Hrvatsku.

U rujnu su, kažu, nabavljene dovoljne količine DTP-a za nadoknadu propuštenih cijepljenja iz 2013. i 2014. godine, te će biti dovoljne do kraja ove godine. -Dodatne količine nabavljamo radi osiguranja određenih rezervi cjepiva kojima bi osigurali neometanu provedbu Programa cijepljenja- poručuju iz HZJZ-a.

DTP cjepivo nekada je proizvodio Imunološki zavod, koji je prije dvije godine izgubio dozvolu za proizvodnju bakterijskih cjepiva. U HZJZ-u su potvrdili da na svjetskom tržištu već oko godinu dana vlada nestašica tog cjepiva, koja bi, prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, mogla potrajati još godinu i pol do dvije.

-Problem nestašice na svjetskom tržištu ne možemo riješiti, ali smo do sada uspijevali osigurati količine potrebne za Hrvatsku. Nadamo se da će tako biti i dalje-poručuju iz HZJZ-a.

>>Nestašica cjepiva za dojenčad i djecu

>>Bebe se u rodilištu više ne cijepe protiv hepatitisa B, s dva mjeseca dobiju ‘6 u 1’

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • LANA555:

    Nema sanse da bi se cjepila.

  • DOBARDAN:

    Imali smo mi proizvođača cjepiva i nismo imali briga. A ovima borcima protiv cijepljenja preporučujem da dobro pročitaju članak o super bakteriji. Doći će i zaboravljene bolesti ponovno na red pa će ljudi kapati kao muhe, kao prije pronalaska antibiotika. ... prikaži još!. Zanima me šta će onda propagirati. Onda će vjerovatno biti propaganda da svatko ima pravo na život i liječenje. Zamislimo sliku kada TBC počne ponovno jahati, a difterija gušiti djecu na spavanju.

  • zdepar:

    kaj u Hrvatskoj nema dovoljno cijepljenih