Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gubitak od 20 tisuća kuna u sezoni: Država konobarima uzima od napojnice

Čak 80 posto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, no do problema dolazi kad odluče tom istom karticom dati konobaru napojnicu.
21. listopada 2019. u 08:46 13 komentara 4088 prikaza
Konobari
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/4

Potrebno je uvesti zakonske kriterije u plaćanju napojnica jer konobari tako izgube u sezoni do 20 tisuća kuna, smatraju zadarsko-ninski ugostitelji koji tvrde da im država uzima napojnicu. 

Ilustracija Porezna uprava FBiH Na udaru poreznika 25 hrvatskih, šest bošnjačkih i tri međunarodne škole

Naime, čak 80 posto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, no do problema dolazi kad odluče tom istom karticom dati konobaru napojnicu. Ninski ugostitelji tvrde kako u praksi ne funkcioniraju napojnice kod kartičnog plaćanja iako je to pravno legalno. 

– Tehnički je moguće provući karticu i ukucati u nju određeni iznos, ali zakonski nije regulirano kako to isplatiti tom konobaru čija je ta manča – kaže Oleg Glavan, suvlasnik jednog restorana u Ninu, piše Dnevnik.hr.

Ugostitelji su pisali i poreznoj upravi i Obrtničkoj komori na primjeru napojnice od 100 kuna i dobili odgovor

– To znači da ste ''dobili'' napojnicu u iznosu od 80,00 kn + PDV. Od ovih 80,00 kn, kada ih na kraju mjeseca svom zaposleniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze, prirez porezu i doprinose), zaposlenik će dobiti oko 40,00 kn – stoji u odgovoru.

PRIZNALI SU Trikovi kojima se konobari koriste za veću napojnicu: Šarmiraju, smješkaju se...

Ugostitelji traže od države poštenije rješenje. 

– Za tu manču zaslužan je konobar, on je dao dodanu vrijednost tim ljudima. Oni su to prepoznali i htjeli su čovjeka nagraditi – kaže suvlasnik restorana u Ninu Marijan Jurišić, dok porezni stručnjak Vlado Brkanić pak tvrdi da bi se to pitanje trebalo riješiti unutar Zakona o porezu na dohodak.

VIDEO: Konobarica nije mogla vjerovati što je gost restorana napravio

HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • stefan:

  kako se lopovska vlada svemu dosjeti, kožu će derati

 • Avatar Gump, Forrest
  Gump, Forrest:

  Platiš karticom i daš 10, 20 kuna keša...

 • razuman čovjek:

  Treba za sindikate državnih, javnih, super javnih, polu javnih, županijskih, općinskih, gradskih, seoskih službi. Treba za LGBT trudbenike i njihovih 1500 udruga, treba za Istasnbulsku konvenciju koja će koštati prko milijarde kuna godišnje. Plaćaj narode!