Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGOSTITELJSTVO

Gubitak od 20 tisuća kuna u sezoni: Država konobarima uzima od napojnice

Konobari
Foto: Getty Images
1/4
21.10.2019.
u 08:46

Čak 80 posto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, no do problema dolazi kad odluče tom istom karticom dati konobaru napojnicu.

Potrebno je uvesti zakonske kriterije u plaćanju napojnica jer konobari tako izgube u sezoni do 20 tisuća kuna, smatraju zadarsko-ninski ugostitelji koji tvrde da im država uzima napojnicu. 

Naime, čak 80 posto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, no do problema dolazi kad odluče tom istom karticom dati konobaru napojnicu. Ninski ugostitelji tvrde kako u praksi ne funkcioniraju napojnice kod kartičnog plaćanja iako je to pravno legalno. 

– Tehnički je moguće provući karticu i ukucati u nju određeni iznos, ali zakonski nije regulirano kako to isplatiti tom konobaru čija je ta manča – kaže Oleg Glavan, suvlasnik jednog restorana u Ninu, piše Dnevnik.hr.

Ugostitelji su pisali i poreznoj upravi i Obrtničkoj komori na primjeru napojnice od 100 kuna i dobili odgovor

– To znači da ste ''dobili'' napojnicu u iznosu od 80,00 kn + PDV. Od ovih 80,00 kn, kada ih na kraju mjeseca svom zaposleniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze, prirez porezu i doprinose), zaposlenik će dobiti oko 40,00 kn – stoji u odgovoru.

Ugostitelji traže od države poštenije rješenje. 

– Za tu manču zaslužan je konobar, on je dao dodanu vrijednost tim ljudima. Oni su to prepoznali i htjeli su čovjeka nagraditi – kaže suvlasnik restorana u Ninu Marijan Jurišić, dok porezni stručnjak Vlado Brkanić pak tvrdi da bi se to pitanje trebalo riješiti unutar Zakona o porezu na dohodak.

VIDEO: Konobarica nije mogla vjerovati što je gost restorana napravio

Komentara 13

AN
anthropos
09:13 21.10.2019.

kako se lopovska vlada svemu dosjeti, kožu će derati

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
09:31 21.10.2019.

Platiš karticom i daš 10, 20 kuna keša...

DU
Deleted user
10:36 21.10.2019.

Treba za sindikate državnih, javnih, super javnih, polu javnih, županijskih, općinskih, gradskih, seoskih službi. Treba za LGBT trudbenike i njihovih 1500 udruga, treba za Istasnbulsku konvenciju koja će koštati prko milijarde kuna godišnje. Plaćaj narode!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije