Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gredelj: Hrvatski pravosudni sustav duboko je korumpiran

Gredelj se Vandorenu odlučio obratiti nakon što je ekspresno odbačena kaznena prijava u slučaju Prevlaka, koji su bivši vlasnici zemlje na tom pouotoku podnijeli protiv raznih dužnosnika iz vrha vlasti
06. kolovoza 2012. u 15:48 32 komentara 1384 prikaza
\'19.02.2010., Cakovec, Hrvatska- Odvjetnik Vladimir Gredelj odrzao press konferenciju na kojoj je branio Zvezdanu Tresku, bivsu ravnateljicu OS Senkovec zbog slucaja Atlanta. Photo: Vjeran Zganec Rog
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Odvjetnik Vladimir Gredelj obratio se uime bivših vlasnika zemljišta na Prevlaci šefu delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paulu Vandorenu pismom u kojemu moli Vandorena da ga primi kako bi ga izvijestio o svojim sumnjama u "korumpiranost Ministarstva pravosuđa, nekolicine sudaca Ustavnog suda, djelatnika DORH-a, djelatnika Odjela za imovinsko-pravne poslove Dubrovačko-neretvanske županije, umrežene s nekad visokopozicioniranim državnim dužnosnicima te pojedincima iz područja građevinske djelatnosti".

"Obraćam Vam se uvjeren da u Vašu nadležnost spada praćenje, ocjena i izvješćivanje država članica EU o tome događa li se u RH istinska tranzicija i antikoruptivni preokret ili vlast tek hini borbu protiv korupcije procesuiranjem nekoliko zvučnih imena, a sustav ostaje talac nekolicine pojedinaca, odnosno interesnih skupina, sve to uz pomoć tijela državne vlasti", piše bivši HDZ-ov odvjetnik Gredelj. Gredelj se Vandorenu odlučio obratiti nakon što je ekspresno odbačena kaznena prijava u slučaju Prevlaka, koji su bivši vlasnici zemlje na tom pouotoku pokrenuli protiv raznih dužnosnika iz vrha vlasti.

"Postoje ozbiljni razlozi i čitav niz indicija za sumnju da je tijekom čitavog postupka povodom zahtjeva za povrat zemlje, u opstrukciji ostvarenja načela vladavine prava sudjelovalo više visokih državnih dužnosnika i tijela državne vlasti na čelu sa Ministarstvom pravosuđa RH. Neke okolnosti govore u prilog tezi da niti DORH nije bio izvan kruga upletenih", nastavlja Gredelj citirajući predsjednika Glavnog odbora SDP-a Josipa Leku kako nema ni pravnog ni demokratskog instituta koji glavnog državnog odvjetnika nadzire kada nešto ne čini. Gredelj također objašnjava da je problem današnje Hrvatske opterećenost prošloću, zbog čega se novi ljudi teško probijaju.

"Manji je problem što osiromašeni građani do krajnjih granica ne vide da 'stožeri' za obranu ovoga ili onoga nisu put u modernu Hrvatsku i Europu, već put u totalni raspad sustava, a to je, povijest nas uči, uvijek opasan scenarij. Veći je problem što država, odnosno oni koji je vode, ne postupaju promptno, odlučno i razvidno niti nude rješenja, pa čak ni nadu (...) Umjesto da odgovori narodu i međunarodnoj zajednici na pitanje kako opstati, vlast već više od mjesec dana smišlja razloge zašto Čačić mora ostati", piše Gredelj i zaključuje kako nam je društvo, a pogotovo pravosudni sustav, duboko korumpirano.

"U ovom trenutku predmet se nalazi pred Ustavnim sudom RH. U istinski demokratski ustrojenim državama bio bi trenutak nade da će pravda konačno pobijediti, no znamo li u kakovim okolnostima se kadrovirao Ustavni sud RH kao i to da je kod predlaganja kandidata bilo važnije koliko je kandidat lojalan stranci koja ga predlaže nego koliko je stručan, onda ćete, vjerujem, razumjeti našu zabrinutost pred donošenje konačne odluke pred najvišom institucijom u RH. O svemu posjedujem kao dokaz brojnu dokumentaciju. O svemu ću obavijestiti i veleposlanstva SR Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i SAD", navodi Gredelj.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
 • baš:

  Sva sreća da on u izgradnji te korumpiranosti nije sudjelovao.

 • Avatar _Hedon_
  _Hedon_:

  Ovi na vlasti izgleda kradu al njemu ništa ne dadu... pa se opravdano ljuti

 • Avatar m_m
  m_m:

  Ma nemoj!