Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Građani ponovno napuštaju pse: Gužva u Dumovcu sve je veća

Čim se njihovo kretanje počelo vraćati u normalu, telefon Info centra Dumovec počeo je učestalo zvoniti. Građani uz ozlijeđene divlje životinje diljem grada pronalaze napuštene pse.
18. svibnja 2020. u 13:59 1 komentara 1109 prikaza
Foto: Azil Dumovec

Tijekom karantene u Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba stizalo je manje napuštenih pasa nego u istom razdoblju prethodnih godina.

došli topli dani Hvatači iz Dumovca zbog zmija interveniraju čak 20 puta mjesečno

Djelatnici Skloništa pojašnjavaju kako je najvjerojatniji razlog tome što građani, zbog boravka kod kuće, nisu opažali, pa tako niti dojavljivali pse koji lutaju zagrebačkim ulicama.

Čim se njihovo kretanje počelo vraćati u normalu, telefon Info centra Dumovec počeo je učestalo zvoniti. Građani uz ozlijeđene divlje životinje diljem grada pronalaze napuštene pse.

Djelatnici Skloništa izražavaju sumnju da svi odbačeni psi nisu iz Zagreba, tj. da se neki dovezu i ostave u Zagrebu. Tome je pridonijelo ukidanje propusnica.

U proteklih tjedan dana u Dumovec je stiglo dvadeset pasa među kojima su bila dva legla štenaca. Iz Bjelovara su stigla tri, a s Črnomerca četiri šteneta. Riječ je o štencima koji su taman dovoljno stari da jedu sami. Dakle, netko se o njima brinuo dok nisu ojačali dovoljno za samostalan život.

Proljeće je u punom jeku, pa se očekuje da će se odbačena legla štenaca u gradu pronalaziti i idućih tjedana.

posebno groblje Spomengaj dostojanstveno zbrinuo više od 300 uginulih kućnih ljubimaca

„Tijekom karantene bilježili smo dobre trendove – smanjen broj pasa koji stižu u Sklonište, te povećano zanimanje građana za udomljavanje. Sada ćemo pratiti što će biti dalje. Nadamo se da će interes građana za udomljavanje pasa ostati isti te da će svi psi koji nam sada stižu, brzo pronaći novi dom i svoje ljude. Ono što moramo istaknuti kao loše, jest činjenica da dio ljudi i dalje ne poštuje Zakon o zaštiti životinja kojim je obvezno mikročipiranje pasa, te odluke lokalnih vlasti o sterilizaciji pasa. Praksa da se štenci iz drugih dijelova zemlje odbacuju u Zagrebu, treba čim prije biti zaustavljena“, istaknuo je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

Građani zainteresirani za udomljavanje pasa i mačaka Sklonište mogu posjetiti radnim danom od 11 do 13 te od 16 do 18 sati, subotom između 10 i 14 sati te nedjeljom od 10 do 12 sati.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Kokoiduhovi:

    Nažalost; to rade tzv. ljubitelji pasa i životinja. Uzmu psa ili mačku dok im paše, a kada shvate da tu ima brige, odgovornosti, izdataka....predomisle se. Dakle, Ljubitelji životinja, a ne oni koji uopće nemaju ljubimce jer su razmislili o tome ... prikaži još! mogu li, hoće li, umiju li.