Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRED KOLAPSOM

Grad Osijek dužan oko 68 milijuna kuna

09.06.2009.
u 20:23

Račun Grada Osijeka je pred blokadom! Visi nam mač nad glavom, dospjele obveze koje Grad treba platiti iznose oko 68 milijuna kuna, ne znamo hoćemo li imati novca za iduće plaće - ustvrdio nam je novi osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo. Iako nam je oko podneva rekao kako je račun vjerojatno “već blokiran, a ako i nije, to se očekuje svakoga trena”, do kraja dana nismo uspjeli dobiti potvrdu je li blokada uistinu nastupila.

Srezat će 50 milijuna kn
Zbog duga od približno šest milijuna kuna, tvrtka Gradnja Osijek prijetila je blokadom. Zbog odsutnosti direktora, u Gradnji nam o tome jučer nisu mogli dati nikakvu službenu informaciju. Isti iznos, nadalje, Grad duguje i Osijek-Koteksu. Zbog krize, pak, sve tvrtke traže isplatu duga što prije. Usto, dug državi iznosi 15 milijuna kuna.

– Bivša se vlast na čelu s Anto Đapićem ponašala raskalašeno i poput pijanog milijardera. Proračun (u iznosu od 591 milijun kuna, nap.a.) bio je predizborni i prenapuhan. Rashodi su ove godine bili oko 50 milijuna veći od prihoda – kaže Bubalo. Pravo stanje, dodao je, vidjet će se tek oko Božića.

Za čak 50 milijuna kuna srezat će, stoga, proračun već idući tjedan, a u dogovoru s pročelnicima odlučit će odakle se može “izgrabiti” toliki novac. Koji će projekti biti odgođeni, Bubalo nije želio nagađati, odgovorio je samo kako će to biti “politička odluka”.

Tvrtke “na koljenima”
Podatak koji je Bubalu stigao na stol oko 15 sati otkrio je da je minus u gradskim tvrtkama dosegnuo 19 milijuna kuna.

– Još jutros je rečeno da je dug 10 milijuna – komentirao je. Najveći je gubitaš GPP, s minusom od šest milijuna kuna, Vodovod je “u crvenom” pet, Unikom četiri, a Ukop tri milijuna.

Istodobno, Grad nije naplatio približno 80 milijuna kuna svojih potraživanja pa je tako dug za komunalnu naknadu 24, a za komunalne doprinose 21 milijun kuna.

- Ići ćemo u agresivniju naplatu potraživanja, i to što prije – najavio je gradonačelnik.

Za sređivanje situacije u Gradu, kazao nam je, trebat će najmanje nekoliko mjeseci. Ono što ih sada najviše brine, ističe, je to hoće li idućeg mjeseca plaće sjesti na račune zaposlenika.

Za kaos u Gradu prozvan je Anto Đapić, koji nam se jučer nije javljao na telefon. Šef je pravaša, naime, još dan nakon izbora kazao kako se odlazi na odmor te nekoliko dana neće biti dostupan novinarima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije