Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovo 20% mladih ima suicidalne misli, osjeća strah i tjeskobu

Socijalni pedagog Siniša Česi ističe da ga je iznenadio podatak da gotovo 20 posto mladih ima suicidalne misli, da osjećaju strah, tjeskobu ili depresiju.
02. prosinca 2019. u 20:03 4 komentara 388 prikaza
Tinejdžeri
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/4

U Varaždinskoj županiji provedeno je istraživanje o razvoju adolescenata, u kojem je sudjelovalo 1647 mladih u dobi od 14 do 19 godina iz devet srednjih škola. Dio je to većeg projekta “Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj” u koji je bilo uključeno 5317 učenika, a uz Varaždin, uključeni su i Pula, Split i Osijek.

Autori istraživanja dr. sc. Katarina Pažur Aničić, docentica na FOI-ju, i dr. sc. Vjeran Bušelić, viši predavač na TVZ-u Istraživanje Što poslodavci žele: Najvažnije je brzo usvajanje novih znanja

– Istraživanje u Varaždinskoj županiji pokazalo je slične trendove kao u ostalim hrvatskim gradovima, a to su, na žalost, dosta visoke stope problema mentalnog zdravlja sa simptomima anksioznosti, depresivnosti i stresa. To nas najviše zabrinjava. No utvrdili smo i brojne aspekte pozitivnog razvoja adolescenata koji su privrženi obitelji, imaju dobre odnose s prijateljima, pa čak i nastavnicima u školi. Imaju namjeru nastaviti školovanje iako kažu da u školu ne vole ići. To nam je jedan od znakova da je odgojno-obrazovnom sustavu jako potrebna reforma, a da je nastavnicima doista potrebna podrška – rekla je doc. dr. sc. Miranda Novak, voditeljica projekta koji provodi Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu.

Mladići, kako je izvijestila Varaždinska županija, više konzumiraju alkohol i marihuanu nego djevojke i više su podložni kockanju ili klađenju.

Socijalni pedagog Siniša Česi ističe da ga je iznenadio podatak da gotovo 20 posto mladih ima suicidalne misli, da osjećaju strah, tjeskobu ili depresiju.

Utrka za Pantovčak UTRKA ZA PANTOVČAK Crobarometar: Kolinda Grabar-Kitarović i dalje vodi, Škoro pobjeđuje samo u jednom slučaju

– Očito je da dio mladih koji je povučen, koji nije toliko u prvom planu, ima problema. Teško se otvaraju i ne dolaze u institucije koje bi im mogle pomoći pa na tome moramo poraditi. Jedna od ideja je da se pokrenu online radionice za mlade i njihove roditelje kako bi iz sigurnosti svoje kuće dobili informacije i podatke o tome kome se i kada obratiti za pomoć – smatra Česi.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • znam:

    Ovaj problem je svjetski problem a ne samo HR problem. Sve je to povezano sa masivnim uvodnjem tehnologije tj. otudjivanja covjeka.

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Dvadesetak posto mladih, koji imaju suicidalne misli su posljedica toga da ovi nemaju više razloga da žive, jer su užili toliko dobrote i ljepote u "neovisnoj" državi, da sada nemaju viče čemu težiti u životu, tj, ovaj je za njih ... prikaži još!ih postao krajnje dosadan. Cijeli život provesti bez rada i uživati od jutra do sutra u vjerodomoljubnim igrama, koje se ponavljaju iz godine u godinu mora dovesti do poremećaja svijesti. Na svu sreću dični potomci naših zaslužnih osloboditelja i branitelja, hrvatska budućnost, su preokupirani na vjerodomoljubne aktivnosti, kao što je muženje hrvatske državne rage ili EU dotacijske krave, pa nemaju vremena na razmišljanje o suicidu i drugim besmislicama, zar ne?.

  • Barbasmora:

    Sumnjam da su medju njima pripadnici HDZa...oni imaju privilegije ...i na racun jadnika kojima zdravstvo nije u stanju pomoc....a najvaznije da kupimo kiowe i eskadrilu F16.....