Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovac: Veća 
prava radnika nisu realna, no treba inzistirati na zaštiti

Sindikati polaze od stajališta da su sadašnji zakoni dobri, a primjeri DTR-a, Kamenskog... pokazuju da nije tako
14. listopada 2013. u 20:00 0 komentara 505 prikaza
'17.05.2013.Zagreb-Sjednica Nadornog odbora zbog imenovanja urednika na HRT-u. Viktor Gotovac. Photo: Boris Scitar/VLM'
Foto: Boris Šćitar/Vecernji list

Je li novi Zakon o radu reforma ili već viđeno, pokušat će odgovoriti doc. dr. sc. Viktor Gotovac, profesor radnog i socijalnog prava Pravnog fakulteta, na sutrašnjoj tribini u 19 sati na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Iako priznaje da je teško govoriti o Zakonu s obzirom na to da ministar Mirando Mrsić još nije izašao s konačnim prijedlogom, a uvijek ima više verzija, dok su sindikati oštro protiv, Gotovac drži da će izmjene "olabaviti" zaštitu prava radnika.

– Vlada cilja na smanjivanje indeksa radnozaštitnog zakonodavstva, želi Hrvatsku bolje pozicionirati na ljestvici fleksibilnosti tržišta rada. Radnici će izgubiti neke zaštite – procjenjuje Gotovac i upozorava da su si sindikati zabili autogol – sami su otvorili pitanje pravilnika o radu i otpremnina. S obzirom na to da su plaće "izbačene" iz Pravilnika, gdje su se mogle mijenjati, mora se dati šansa i poslodavcima da se zaštite – stoga odredba da mogu otpustiti radnika ne pristane li na nižu plaću kada je poslodavac u teškoćama. Otpremnine će biti regulirane posebnim zakonom.

– Sada je pitanje želimo li austrijski sustav. Teško da će ljudi dobiti koliko su do sada dobivali. Sindikati su mislili da će imati otpremninu iz fonda i od poslodavaca, odnosno rast prava, što nije realno – kaže Gotovac. Ocjenjuje da trebamo zakone za realan svijet i da se sindikati ponašaju kao da je sadašnje zakonodavstvo dobro.

– I sada poslodavci nađu načine za otpuštanje i "rješavanje" svojih problema. Pogledajmo slučajeve DTR-a, Kamenskog... Ključno je da imamo zakone koji se primjenjuju, da su fleksibilni i da zaista štite radnika. Sindikati mogu tražiti višu zaštitu: inspekcije rada, brže posredovanje u radnim sporovima, jamstva i promocije za radnike koji ostanu bez posla – poručuje Gotovac.

>>'Gazde nam se bogate, a mi za minimalac radimo 60 sati tjedno'

>>Luksuz i privilegije - od nagrada i stimulacija do terenskih dodataka

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.