Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed sindikata

'Gospodo u Vladi, izdali ste narod, izdali ste radnike!'

sindikat (1)
Borna Filic/PIXSELL
17.10.2013.
u 09:28

Prosvjed sindikata zbog izmjena zakona o radu mogli ste pratiti uživo na Večernjakovom portalu zahvaljujući našem Letećem reporteru Jakovu Novaku

Naoružani transparentima s natpisima „Zar opet robovi? Ne“' i „Financijski otkaz: Nož u leđa radnicima“ članovi Nezavisnih hrvatskih sindikata i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske danas su ispred zgrade Ministarstva rada prosvjedovali protiv najavljenih izmjena Zakona o radu.

Izmjene će tvrde, omogućiti dodatnu eksploataciju radnika.

– Galamimo svi da ministar čuje da smo došli! Mirando Mrsić je sjajan liječnik, ali je zaboravio Hipokratovu zakletvu u kojoj se spominje riječ „humanost“, a ove promjene nisu humane, poručili su sindikalni vođe prosvjednicima.

Borba za prava na ulici

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je kako počinje borba za radnička prava na ulici.

– Ovo je prevara! Odmah nakon izbora vlada je obećavala kako neće mijenjati Zakon o radu. Mrsić nam je odmah izmijenio zakone, a sada želi poslodavcima omogućiti da radno vrijeme rasporede kako god žele, radnicima ne plaćaju prekovremene sate. Kolektivne ugovore možemo zaboraviti. Nema trgovanja s hrvatskim radnicima, rekao je Novosel i dodao kako im se neće oduzeti radničko dostojanstvo, rekao je Novosel.

Prosvjednicima se nakon Novosela obratio Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata:

– Nemojte nas više štititi. Ova socijaldemokratska partija izdala je socijaldemokraciju, ali problem je u tome što su izdali radnike i narod. Robovi u Rimskom Carstvu imali su više prava nego što se danas daje radnicima. Barem su imali su slobodnu nedjelju i tri obroka dnevno. Nećemo dopustiti da se otpremnine izbace iz  zakona. Nećemo dopustiti ove izmjene, kaže Sever.

Markov trg bit će premali za sve nas

– Usudili smo se povjerovati obećanjima, a sada smo izigrani, kaže Sever i dodaje da su sindikati previše vremena potrošili na međusobne sukobe te pozvao na ujedinjenje. Ako vlada ne posluša naše zahtjeve, Markov trg će biti premalen za sve nas, ali i za njih, kaže Sever.

– Ne prihvaćamo financijski uvjetovani otkaz, izmjene instituta otpremnina, tražimo pojednostavljenje odredbe oko rasporeda radnog vremena, rekli su čelnici te svoje zahtjeve krenuli uručiti ministru Mrsiću.

Predstavnike sindikata dočekala je ministrova pomoćnica Marina Kasunić Peris.

– Susreli smo se s ministrom te mu predali naše zahtjeve, rekao je Sever

Sindikati su se potom uputili prema zgradi Hrvatske udruge poslodavaca u Hatzovoj ulici uz najavu kako su poslodavci zaslužili „dvostruko od onog što je zaslužio ministar“.

Mrsićeve izmjene ZOR-a sadrže četiri točke preko kojih sindikati ne mogu prijeći. Ministar rada poslodavcima želi dati mogućnost da otpuste radnika ako mu ne mogu isplatiti plaće, želi produljiti prosječni radni tjedan na 48 sati, ukinuti iz ZOR-a sve odredbe o otpremninama te smanjiti odštetu koju radnik od poslodavca može dobiti na sudu sa 18 na šest mjesečnih plaća.

>> Gotovac: Veća prava radnika nisu realna, no treba inzistirati na zaštiti

>> Ministre Mrsiću, u 11 mjeseci 11 je novih zakona, tko to može pratiti?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije