Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I to je Istanbulska konvencija

Policija optužila, a sutkinja osudila Zagrepčanku za nasilje jer je bivšega nazvala 'pederom'

Ilustracija
Dusko Jaramaz/PIXSELL
24.05.2024.
u 12:31

Okrivljenica nije došla na raspravu kako bi iznijela svoju obranu i objasnila zašto je tako nazvala bivšega supruga, ali sutkinja je ocijenila da i bez njezine obrane može zaključiti slučaj

Većina žena bi pomislila ne'š ti što je supruga, k tome još i bivšega, nazvala "pederom", međutim sutkinja Andrea Krelja Tovarac u Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu zbog toga je 48-godišnju Zagrepčanku kaznila sa 180 eura, te još mora uplatiti 40 eura troškova prekršajnog postupka. Naime, II policijska postaja zagrebačke policije podnijela je optužni prijedlog protiv okrivljenice prema kojem je spornim izričajem prouzročila "uznemirenost i povredu dostojanstva" bivšeg supruga odnosno prema presudi počinila je (psihičko) nasilje u obitelji.

Inače, policija ju je teretila da je još toga napričala bivšemu suprugu "ubojica bez dokaza", "psihički nestabilan nakon tolikih ubojstava i kriminalnih radnji", da je alkoholičar i svakodnevno konzumira drogu, ali kako policija nije navela vrijeme počinjenja prekršaja, a to je bitni sadržaj optužnog prijedloga bez kojeg se ne može postupati, sutkinja je taj dio činjeničnog opisa izostavila tako da je fokus ostao samo na "pederu". Okrivljenica nije došla na raspravu kako bi iznijela svoju obranu i objasnila zašto je tako nazvala bivšega supruga, ali sutkinja je ocijenila da i bez njezine obrane može zaključiti slučaj. Naime, ima njezinu e-mail poruku u kojoj je supruga tako nazvala pa je sutkinja konstatirala da je okrivljenica počinila prekršaj za koji je optužena.

Okrivljena je još i dobro prošla. Zbog policijske greške osuđena je samo za taj dio te joj je sutkinja za olakotno uzela što dosad nije kažnjavana pa joj je izrekla blažu kaznu od zakonom predviđene od najmanje 300 eura ili do 90 dana zatvora.

VEZANI ČLANCI:

Premda, u ovom se slučaju postavlja pitanje je li stvarno to što je nazvan "pederom" kod bivšega izazvalo uznemirenost i povredu dostojanstva. Kako kod koga, različit je prag tolerancije osobito u žaru svakodnevne obiteljske polemike. Uporaba tog izraza je dvoznačna, neki ga koriste u značenju spolne orijentacije pa to može biti i činjenično pitanje, a neki u uvredljivom kontekstu kao karakterno obilježje, što je u tom slučaju uvredljivo za sve homoseksualne osobe, te samim time puno teži prekršaj, diskriminatorni.

Kao eklatantan primjer različite percepcije je fenomenalni Miroslav Ćiro Blažević koji je uporabu izraza "pederu" preokrenuo u svoju korist, tumačeći ga kao izraz simpatija publike prema njemu. I nije nam poznato da je ikad itko bio osuđen jer je vikao "Ćiro, pederu", a nismo čuli niti da je neki navijač osuđen jer je sucu tako vikao. Premda, dopuštamo da je u tim slučajevima problem mogao biti u dokazivanju prekršaja. Izraz "peder" smatra se pejorativnim i kad ga se koristi za homoseksualne osobe. U svakom slučaju u najmanju ruku je "triki" što sud jednoznačno tumači izraz "peder" bez obrazloženja što je u tome uvredljivo i predstavlja povredu dostojanstva.

Ali, ako Zagrepčanka žalbom ne pokuša osporiti presudu, morat će zbog "pedera" državi iskeširati ukupno 220 eura. Inače, osobito je GREVIO, tijelo Vijeća Europe za monitoring primjene Istanbulske konvencije prigovarao Hrvatskoj neadekvatan tretman psihičkog nasilja u obitelji tako da je u tom smislu ova presuda na tragu njihova inzistiranja, pretočenog u naš Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Nekome se može činiti problematičnim što se odnos između bivših supružnika tretira kao obiteljski, ali i to je zahtjev koji proizlazi iz zakonskih odredbi kako bi se pojačano štitilo bivše (izvan)bračne i životne partnere. Stoga, vodite računa što govorite i pišete bivšima, bez obzira na njihove seksualne sklonosti! 

 

GALERIJA FOTO Ovo je školski autobus koji se zapalio kod Sinja: Sam se pokrenuo pa sletio s ceste
Ilustracija
1/11
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Platonix
Platonix
13:26 24.05.2024.

super je ova istanbulska konvencija

AL
alkemičar
13:36 24.05.2024.

Tako je bravo, nju bacite na robiju jer je bivseg nazvala pederom, a njemu cestijate i potapsajte ga po ramenu kad ubije svoju suprugu/partnericu/curu/majku i sl. Dobar nam je taj zakon nema sta, za svaku pohvalu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije