Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGLEDNO NATJECANJE

Ginko Adam hrvatski predstavnik na izboru za europsko stablo 2020.

Ginko zvan Adam
Foto: Davor Kirin
04.11.2019.
u 21:27

Hrvatska je prvi put na natjecanju sudjelovala lani, kad je azijska platana iz Trestena zauzela sedmo mjesto, a ove godine ju je predstavljala Gupčeva lipa koja je završila na 11. mjestu.

Ginko iz Daruvara star 242 godine hrvatski je predstavnik na izboru za "Europsko stablo 2020. godine".

 Stablo u Daruvaru, koje je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko-bilogorske županije, na nedavno završenom natjecanju "Hrvatsko stablo 2019. godine" osvojilo je 20.129 glasova, a osim kandidature za još prestižniju titulu, onu europsku, za nagradu je osvojilo i istraživanje zdravstvenog stanja i statike rezistografiranjem i zvučnim tomografiranjem, koje je osigurao Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

Ginko je dobio ime Adam, a pokraj njega raste - Eva.

 "Zajedno u Daruvaru stoljećima slavimo ljubav i život. Eva iz svoje sjene uporno prepušta meni laskave komplimente muškoj zadivljujućoj ljepoti", navodi se u Adamovoj kandidaturi.

 U Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, nacionalnom koordinatoru natjecanja, kažu da se za titulu hrvatskog stabla godine natjecalo šest kandidata: hrast lužnjak iz prašume Prašnik iz Stare Gradiške, ginko iz Daruvara, hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka, hrast lužnjak iz park-šume Maksimir, bijela muirva iz Brtonigle i lipa iz Visokog, poznata kao Belina lipa, koja je osvojila drugo mjesto s 19.258 glasova.Treći je bio hrast lužnjak iz Maksimira, znan i kao gradski dečko Dedek.

Cilj natjecanja je podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja i zaštite šuma, šumskih ekosustava i svakog pojedinačnog stabla, posebice zaštićenih, za život čovjeka. 

Hrvatska je prvi put na natjecanju sudjelovala lani, kad je azijska platana iz Trestena zauzela sedmo mjesto, a ove godine ju je predstavljala Gupčeva lipa koja je završila na 11. mjestu. 

Pobjednik za 2020. proglasit će se u Bruxsellesu 21. ožujka na Svjetski dan šuma

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije