Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

EVN Croatia dosad izgradio 70 km plinske mreže

EVN Croatia
Foto: PR FOTO
1/3
PR
Autor
PR članak
27.05.2015.
u 10:21

Plinofikacija Dalmacije započela je 2009. godine, kada je EVN Croatia, tvrtka koja je dio austrijske korporacije EVN AG, dobila 30-ogodišnju koncesiju za izgradnju plinske mreže u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kako bi omogućio svojim korisnicima da iskuse sve prednosti plina, EVN Croatia je dosad izgradio 70 km plinske mreže koja opskrbljuje oko 1000 korisnika u sve tri županije. Stanovnici većih gradova, poput Zadra, Benkovca, Biograda na Moru, Šibenika i Dugopolja, već koriste sve prednosti plina. Idući korak plinofikacije je povezivanje Splita na plinsku distributivnu mrežu, planirano u 2016. godini.

Plin je kvalitetno energetsko rješenje za kućanstva, ali i za poslovne korisnike, najviše radi brojnih pogodnosti koje donosi, od čega su svakako najvažnije energetske uštede. U usporedbi s ostalim izvorima energije, plin omogućuje 20% veću iskoristivost, kao i niže troškove održavanja. Plin je pouzdan i uvijek dostupan izvor energije. Uz to, zahvaljujući manjim emisijama CO2, plin je za okoliš najmanje štetan energent, koji se može koristiti u razne svrhe, poput grijanja, hlađenja, kuhanja, taljenja, sušenja ili proizvodnje pare.

No, što je potrebno kako bi se počele koristiti prednosti plina?

Uvođenje plina zahtjeva određena ulaganja, nezaobilazna pri prelasku s električne energije, lož-ulja ili ukapljenog naftnog plina na plin. Budući da je uvođenje plina specifično za svaki pojedini objekt, trošak prelaska na plin, koji uključuje ulaganje u izgradnju kućnog priključka i ormarića, instalacije ventila i regulatora tlaka te postavljanje brojila, ovisi od korisnika do korisnika. Sve troškove instalacije moguće je utvrditi kod ovlaštenog projektanta.

U svakom slučaju, nakon početnog ulaganja, novi korisnici bit će spremni na uštede. Od 1.4.2015. cijena plina za kućanstva pala je za 7,7 posto, čime je plin postao još konkurentniji. Trenutna cijena plina za kućanstva iznosi 0.34 kn/kWh or 3.17 kn/m3, a potrošnju je moguće kontrolirati pomoću svakog pojedinačnog plinomjera.

Osim u izgradnju i razvoj plinske mreže, EVN podupire i različite organizacije u lokalnoj zajednici. Tako je Odjelu za oftalmologiju Opće bolnice Zadar omogućena trajna edukacija liječnika oftalmologa, pedijatara i neurologa, Osnovnoj školi Voštarnica iz Zadra pružena je pomoć u financiranju osobnog asistenta za rad s učenicima, a Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu u pokretanju pokretanju udruge Glazbene niti ljubavi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?