Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aktiviralo se 120 klizišta

Dvije velike poplave Karlovcu donijele katastrofu i 'oprale' 50 milijuna kuna

cesta1
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/4
25.09.2014.
u 15:28

Najveće su štete na klizištima, 39,425 milijuna, na prometnicama 3,120 milijuna, štete na mostovima su tri, a za popravak cestovnih kanala trebat će 2,8 milijuna kuna

Zid dužine deset metara je kliznuo zbog oborinskih voda sa ceste, a nigdje nije puknuo. Plašim se da će sa sljedećom kišom kliznuti i moja vikendica – kaže Milutin Kozar iz Karlovca, čija se kuća za odmor nalazi u karlovačkom prigradskom naselju Zadobarje.

Neočišćeni kanali

U podnožju kuće teče potok koji mu je, nabujao, upropastio vrt, a potok koji se sada stvorio, dakle novi, prijeti njegovoj kući. Sada čeka građevinara da napravi procjenu vrijednosti obnove zida i sanacije zemljišta, a za sve krivi neočišćeni kanal kroz koji protječu oborinske vode.Priča obitelji Kozar jedna je od stotinu na karlovačkom području gdje se, uslijed niza poplava i kiša, otvorilo ukupno 97 klizišta.

– Brojka iz dana u dan raste, kao i iznosi šteta koje smo zabilježili na prometnoj infrastrukturi grada. Kada su u pitanju klizišta, njih je najviše na području Velik i Male Jelse i Zadobarja i to na cestama i uz privatne kuće.

Sve je evidentirano i radimo elaborate kako sanirati visoko rizične lokacije - kazala je Vesna Ribar, pročelnica gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo. Šteta na klizištima iznosi 39,425 milijuna kuna, a ukupna šteta na prometnoj infrastrukturi je, procjenjuju u Gradu, 50,360 milijuna kuna.

Na prometnicama, asfaltiranim i makadamskim putevima, šteta iznosi 3,120 milijuna,  na oštećenim mostovima je tri milijuna kuna, na cestovnim kanalima 2,815 milijuna, a na oborinskoj odvodnji oko dva milijuna kuna.

Na karlovačkom je području oko tisuću kilometara oborinskih kanala, vodotokova, koje Hrvatske vode nisu održavale. Neki su bili zakrčeni stablima koja nisu uklonjena od lanjske zime, zbog čega je voda, umjesto da otječe kanalima, plavila privatne parcele.

Štetu kod izvlačenja trupaca rade i Hrvatske šume, kazala je pročelnica Ribar, jer ne čiste odvodne kanale koje zatrpavaju prilikom izvlačenja.

– Poplave su pokazale svu ranjivost sustava, neodržavanje koje je za neke sredine imalo teške posljedice. S Hrvatskim ćemo vodama morati dogovoriti način sanacije. Osim toga, u zadnjim je poplavama 18 cesta bilo zatvoreno, a neke su i danas privremeno zatvorene.

Na makadamskim smo cestama imali 89 intervencija, odnosno na svim putevima u ovoj godini čak tri tisuće intervencija - pojasnila je V. Ribar posljedice katastrofalnih poplava i kiša. Na mjestima se događalo da klizišta, odnosno odroni unište ili ‘odnesu’ cestu.

Dio problema je saniran, no Grad nema dovoljno sredstava kako bi sanirao sve probleme.

– Velik je dio klizišta i na privatnoj imovini, ali i tu ćemo pomoći, ali uz dopuštenje vlasnika - dodala je V. Ribar.

No, tim katastrofalnim brojkama treba dodatni i milijune šteta koji su nastali na privatnim kućama u preko 20 mjesta u Karlovcu i okolici, od Logorišta, Mostanja, Gornjeg Mekušja, do Husja, Kobilića, Blatnice, Ribara, odnosno mjesta nizvodno od Karlovca uz Kupu.

Po prvim procjenama Stožera za zaštitu i spašavanje, šteta je oko 35 milijuna kuna, za sedam milijuna kuna veća od štete iz veljače. Točne će podatke dati komisija.

Prema najnovijim podacima protekle poplave i kiše na županijskim i lokalnim cestama aktivirale su čak 120 klizišta. Riječ je o alarmantnom broju i upitno je kako iznači sredstva za sanaciju čak i najkritičnijih mjesta.

Osim toga Karlovačka županija još ni za štete evidentirane u kolovozu nije dobila niti jednu kunu. Tijekom posljednjeg posjeta županiji o saniranju govorio je i Henrik Jancik donačelnik Inglomije u Poljskoj.

–Nakon poplava 2010. u Poljskoj novac za saniranje dobili smo u tri navrata. Prvi put Vlada je pomoć dodijelila direktno stradalima, a nakon procjene stigao je novac za popravak komunalne infrastrukture. Na kraju, koristili smo i sredstva iz fondova solidarnosti EU – rekao je Jancik.

–Za razliku od Poljaka nitko u Hrvatskoj, osim Gorskog Kotara i Gunje, nije dobio niti kunu – rekao je župan Ivan Vučić, te dodao:

  –Putujem u Bruxelles i tamo ću postaviti pitanje na koji način i iz kojih izvora bi se tako ogromne štete trebale sanirati – najavio je Vučić.

Zadržat će 'državnih' 22 milijuna

Iznos od 22 milijuna kuna koji je država tražila da im se, ukidanjem PPDS-a vrati do kraja rujna ove godine, Grad Karlovac će zadržati. Ta ćemo sredstva uložiti u sanaciju barem dijela štete koju je gradska infrastruktura pretrpjela u svim poplavama - kazao je Damir Jelić, karlovački gradonačelnik.

Za to će tražiti podršku vijećnika, jer će iznos biti naveden u rebalansu proračuna za iduću godinu, ali i podršku države od koje će tražiti podršku i da im se zadržavanje novca odobri.

Naime, riječ je o sredstvima koje Grad ima na temelju poreza na dobit karlovačkih tvrtki, a obzirom na činjenicu da smo na području od posebne državne skrbi koje je država odlučila ukinuti. Grad Karlovac je otvorio i donacijski račun za pomoć poplavljenima.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Glina74
Glina74
17:50 25.09.2014.

Ja ne razumjem da se to na kunu već mogli izračunati štetu koja se je dogodila pred 2 tjedna i li još traje a on već znaju koliko mogu drpiti prvo su več obezbjedili 22 miliona i sada idu ua idu u EU da ih nauče kako će izvlačiti novac od EU sve neznalice i stručnjaci za otvaranje donatorskih računa a ne kažu tko će sa tom donatorskima računima komandovati i dijeliti te velike novce kada sjednu na DONATORSKI račun hahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije