Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dumbović: U Petrinji je proslavljen Bajram uz sevdalinke, ne vidim problem ni u ojkanju

Policija je jamčila sigurnost, ali sudionici su preplašeni, kaže organizatorica. Branitelji kažu da je događaj politički pamflet M. Pupovca
26. kolovoza 2018. u 13:12 58 komentara 3807 prikaza
ojkanje
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Novi datum za Treći festival ojkača u Petrinji je 20. listopada.

Darinko Dumbović Gradonačelnik Petrinje Dumbović o otkazanom Festivalu ojkača: Ovo je veliki korak unazad

– Do 20. listopada obići ćemo izvođače, pokušati ih uvjeriti da dođu na festival. Dat ćemo im do znanja da ćemo se maksimalno truditi, uz državne institucije, da bi se zaštitili naši izvođači i publika – kaže Mara Vilus, predsjednica SKD-a Prosvjeta (pododbora Petrinja), organizatora festivala koji je trebao biti održan u subotu, ali je zbog otkazivanja nastupa 12 od 13 prijavljenih skupina morao biti odgođen.

– Unesen je nemir i strah među izvođače, ali i među gledatelje, predstavnike srpske zajednice koji žive na ovom području. Vidjeli su da pojedini branitelji ne odustaju od namjere da spriječe festival. Taj strah u kombinaciji s događajima na prethodna dva festivala potakao je skupine da otkažu sudjelovanje. Kad netko iz udruga i stranaka kaže da "dok su on živi neće biti festivala u Petrinji“, to uplaši – dodaje Vilus.

Prvi festival u Petrinji je 2015. kratko prekinut nakon što je prva skupina počela s nastupom, dok je, kaže Vilus, na drugom festivalu kamenovano vozilo sudionika, koji to nije prijavio policiji. Na prvom je bilo 20 skupina, na drugom 15, a lani festival nije održan.

– Policija nam je ovoga puta jamčila sigurnost, no izvođači ne žele probleme i neugodnosti kao prva dva puta. Ono što su pročitali i vidjeli u medijima uznemirilo ih je – dodaje Vilus.

U braniteljskim udrugama tvrde da nije bilo razloga za strah.

Darko Dumbović Prosvjeta i SNV Zbog ojkanja pisali UNESCO-u

– Hrvatska je samostalna i demokratska država i svi ljudi dobre volje dobrodošli su u Petrinju bez obzira na vjeru ili nacionalnost. No, ovo nije bilo organizirano čista srca i s dobrim namjerama jer je sam događaj okupio samo srpske skupine ignorirajući sve ostale i Hrvate koji se bave ojkanjem. Cilj je bio destabilizirati dobre odnose Hrvata i Srba u Petrinji u kojoj do sada nije bilo međunacionalnih sukoba – kaže Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Na području Petrinje tradicija ojkača nije postojala, tvrdi on.

– Taj je događaj politička montaža i pamflet SNV-a i Milorada Pupovca koji žele izvući što više novca iz proračuna, a Hrvatsku prezentirati kao državu u kojoj su Srbi ugroženi – nastavlja Dumbović demantirajući incidente s 2. Festivala ojkača. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović ponavlja tvrdnje o propuštenoj prilici da se Petrinja dokaže kao tolerantan multinacionalni grad. Neki dan je u Hrvatskom domu proslavljen Bajram uz sevdalinke, pa ne vidi problem ni u ojkačama.

Otkrivena spomen-ploča dr. Franji Tuđmanu u Petrinji

ojkanje
1 / 10
Otkrivena spomen-ploča dr. Franji Tuđmanu u Petrinji
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • narcis660:

    Bolje da se sve slavi i pjeva nego da se gine i plače!!!Nevidim čemu vìše mržnja i zloba život i onako se svodi na ništa,uživajmo ljudi.

  • mikrogrizzly:

    Mene daleko više smeta svakoljetni provodi Rade Šerbedžije i njegove rodbine i prijatelja na Brijunskom arhipelagu jer zamislite da je 91. godine netko rekao braniteljima, koji su tada bili u blatnjavim rovovima, da će jednom RH biti samostalna i slobodna ... prikaži još! - ali da će taj glumac, koji je i tijekom SFRJ bio praćen od nadležnih službi zbog (srpskog!) nacionalizma biti tretiran begovski, na troškove proračuna RH i da će mu plovila HRM biti na usluzi da razvoze njega i njegove. Znači, on je 91. i 92. bio na drugoj strani i snimao filmove na razvalinama Vukovara. A gdje je tu logika i fair play!? Ako nešto smeta braniteljima i netko to uzeo u ozbiljno razmatranje i skinuo takav "event" s liste na nekom festivalu - taj je iskazao osjetljivost i treba ga pohvaliti, ne da ga se udara slijeva danima i danima, medijski se razapinje takve s naročitim guštom jer brane ovo i brane ono. Nitko nije bogat da kupi vlastitu prošlost. Eno ojkalica usmjerenih protiv hrv. puka na web-u dostupnih svima pa nek sami procijene je li to "iz nosa iskopana" netrpeljivost, naročito sad kad Vučić ispaljuje teške uvrede hrv. narodu iz BG!

  • ibiza:

    o boze