Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dumbović o otkazanom Festivalu ojkača: Ovo je veliki korak unazad

Prije nekoliko dana naši sugrađani Bošnjaci su u istom tom Hrvatskom domu, slavili Bajram, pjesmom, u veselju, sa svojim sugrađanima. Žao mi je da i srpska zajednica nije dobila istu mogućnost, kaže Dumbović.
24. kolovoza 2018. u 15:38 28 komentara 1631 prikaza
Darinko Dumbović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Pali smo na ovom ispitu, ali trebamo se dići i ići dalje… Ponekad je to teško, ali i mi moramo to činiti u našem gradu, ako ne zbog sebe, onda zbog naše djece i unuka i budućnosti Petrinje - komentar je gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića na najavljenu odgodu 3. festivala ojkače koji je trebao biti održan u subotu u Petrinji.

ojkanje Strah i nesigurnost Zbog otkazivanja nastupa 12 skupina odgođen Festival ojkača u Petrinji

- Petrinja je uvijek bila multinacionalni i multikulturalni grad, bez obzira na velike ratne traume iz Domovinskog rata. Uvijek smo se ponosili svojom kulturom, tradicijom, običajima, ali smo nastojali da i naši sugrađani drže do svojih običaja i kulture. Prije nekoliko dana naši sugrađani Bošnjaci su u istom tom Hrvatskom domu, slavili Bajram, pjesmom, u veselju, sa svojim sugrađanima. Žao mi je da i srpska zajednica nije dobila istu mogućnost… za mene je to veliki korak unazad, poraz demokracije i ljudskih prava i sloboda - ističe gradonačelnik iz redova reformista dodavši kako smatra da je propuštena prilika za daljnju pomirbu i jačanje poljuljanog povjerenja.

VIDEO Mara Vilus (Prosvjeta Petrinja) i Darko Dumbović (Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Petrinja) o otkazu festivala:

[video: 26411 / Otkazan je festival ojkača] Darko Dumbović Prosvjeta i SNV Zbog ojkanja pisali UNESCO-u

- Razumijem branitelje, obitelji poginulih i stradalih jer i sam dolazim iz obitelji u kojoj je smrt 19-godišnjeg hrvatskog branitelja ostavila veliku prazninu i tugu. Branitelji su skupina koja je sigurno povrijeđena i svoje osjećaje ispoljavaju, a ja ću uvijek stati iza toga da hrvatskim braniteljima nitko ne može oduzeti njihova prava, ali i nikome drugome tko čuva svoje vrijednosti, kulturu i tradiciju. Demokratski je izražavati svoje nezadovoljstvo, ali to nam ne daje pravo getoizirati jednu manjinsku zajednicu, bez obzira na tešku blisku prošlost, koju ne treba zaboraviti - dodao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. 

Najavljeni Festival ojkača odgođen je zbog odustajanja od nastupa 12 od 13 prijavljenih društava koja su trebala sudjelovati, a sve zbog traženja braniteljskih udruga da se zabrani održavanje festivala u Petrinji. 

Pogledajte video - Najveći sajam u Hrvatskoj

[video: 26279 / Sajam u Benkovcu najveći je u Hrvatskoj, a postao je i turistička atrakcija]
Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

 • verica2:

  Kako gradonačelniku i bilo kome nije jasno da branitelji imaju pravo izraziti svoje mišljenje, a organizator ga može ili ne mora uzeti u obzir. U ovom slučaju organizator nije otkazao grupama, već su grupe odustale. Osim toga, budući da je ... prikaži još!e samo jedna grupa "ojkača" iz Hrvatske i da ojkanje nema tradiciju u Petrinji, nije jasno zašto je upravo taj grad odabran održavanje festivala.

 • Avatar ninj@
  ninj@:

  u hrvatskom domu mogu ojkati samo thompson i njegova tri zuba u glavi!

 • Gustirna:

  Ajmo cetnici...na ovom portaku ste kao doma...kao garovaci...zasticeni.