Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konklava u utorak

Doznajte kako će se birati novi papa, kada očekivati bijeli dim...

Okupljanje kardinala u Vatikanu
REUTERS/PIXSELL
09.03.2013.
u 15:06

Kardinali se najprije sele u hotel, otići će zatim na misu, a zatim kreće procesija i glasovanje

Premda su već dogovorili početak konklave za utorak, kardinali će održati sastanak, kongregaciju, i u ponedjeljak ujutro, kazao je danas na brifingu šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Danas je također održana kongregacija, što je bio deveti sastanak kardinala, na kojoj je govorilo 17 kardinala. Do sada na ukupno devet kongregacija bilo je 133 govora s time što je nekoliko kardinala govorilo po dva puta. U ponedjeljak ujutro održat će se 10. kongregacija što znači da će biti ukupno više od 150 govora, odnosno da je svoje mišljenje o Crkvi u svijetu, budućem papi, vatikanskoj kuriji, odnosu Vatikana prema biskupijama itd., iznijelo više od 100 kardinala. Jučer na početku 9. kongregacije odmah se glasovalo o datumu konklave.

Sele u hotel

Dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano odmah je predložio 12. ožujka kao početak izbora novog pape, što je prihvaćeno gotovo jednoglasno. Dakle, usvojili su datum prije završetka sastanka, pa je Lombardi izašao iz dvorane i uputio novinarima poruku s datumom. U utorak ujutro u sedam sati 115 kardinala izbornka će se iz mjesta na kojem su do tada boravili u Rimu preseliti u hotel Santa Marta u Vatikan. Danas su ždrijebom izvučeni brojevi soba za svakog kardinala. Nakon smještaja u hotelu, kardinali će otići na misu, koja će započeti u 10 sati, u baziliku sv. Petra za izbor pape (Messa pro eligendo Pontifice), koju će predvoditi dekan kardinalskog zbora kardinal Angelo Sodano. Nakon mise kardinali će se vratiti u hotel na ručak. Poslije ručka, u 15.45 kardinali izbornici izaći će iz hotela i otići do apostolske palače, odnosno do Pavlove kapele.

U 16.30 sati počet će procesija. Kardinali će ići od Pavlove kapele do Sikstinske kapele. U 16.45 sati prisegnut će držeći ruku na evanđelju. Nakon toga će ceremonijar kazati „Svi van“ (Extra omnes) iz Sikstinske kapele, što znači da će morati izači svi koji nisu kardinali izbornici. Od početka procesije do zapovjedi „Svi van“ televizija će sve izravno prenositi.

Samo jednom

Prvog dana konklave glasovat će se samo jednom. Oko 19.30 sati kardinali će, ako ne budu izabrali papu, održati kratku molitvu večernje i oko 20 sati otići na večeru u hotel. U srijedu 13. ožujka održat će se dva biranja ujutro i dva poslijepodne, dakako,  ako ne bude izabran papa. Nakon mise u Pavlovoj kapeli kardinali će u 9.30 sati ući u Sikstinsku kapelu i glasovati. Ako u prvom glasovanju ne bude izabran papa, neće se ispuštati crni dim, odnosno crni dim će se ispuštati samo na koncu jutarnjeg i poslijepodnevnog glasovanja.

Ako papa bude izabran nakon prvog glasovanja ujutro ili poslije podne, to će se, dakako, najaviti bijelim dimom. Dakle, bijeli dim bi vjernici mogli vidjeti i nakon prvog glasovanja, odnosno između 10.30 i 11 sati ujutro, te između 17.30 i 18 sati poslije podne.

Bijeli ili crni dim 

Ako nakon trodnevnog biranja, dakle do četvrtka uvečer, ne bude izabran novi papa, kardinali će dan posvetiti molitvi i promišljanju i onda će ponovno glasovati. Ako i nakon slijedećih sedam glasovanja ne budu izabrali papu, onda će opet imati dan pauze. Ako sve do 34. biranja kardinali ne budu s dvije trećine glasova, odnosno ukupno 77 glasova, izabrali papu, preći će se na glasovanje samo za dvojicu kardinala koji su u prethodnom glasovanju dibili najviše glasova. U toj balotaži kardinali za koje se glasuje ne smiju glasovati. Također trebaju dobiti dvije trećine glasova.

Stječe se dojam da su kardinali dosta podjeljeni i da bi zbog toga konklave mogle potrajati duže od prethodnih na kojima su se pape izabrali za dva do tri dana. Postoji i podjela između onih koji bi znatnije mijenjali vatikansku kuriju kao što su njemački kardinal Walter Kasper, austrijski Christoph Schönborn, madžarski Peter Erdö, peruvijanski Jean Luis Cipriani Thorne, francuski André Vingt-Trois, španjolski Antonio María Rouco Varela, indijski Ivan Dias i slovenski kardinal Franc Rodé.

Neki kardinali, kao što su talijanski Camillo Ruini i poljski Stanislaw Dzwisz htjeli su da se načini identitet kako bi budući papa trebao izgledati, djelovati, dok je stanju u Crkvi i njezinoj prirodi govorio talijanski kardinal Angelo Scola, a o temi istine talijanski kardinal Angelo Bagnasco. Ima dosta različitih mišljenja o načinu pristupa raznim pitanjima, a upravo će to tko je sa svojim viđenjem bio uvjerljiviji od ostalih biti odlučujuće prilikom stavljanja imena na biračke listiće u Sikstinskoj kapeli.

>>Ne smiju čitati novine ni gledati televiziju u vrijeme konklava

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:08 09.03.2013.

počinje ...mlačenje prazne slame....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije