Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukovar 2013.

Dolazi cijeli državni vrh, Stožer će oznakama podijeliti kolonu

vukovar
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
17.11.2013.
u 09:32

Gradonačelnik Željko Sabo najavio je da u grad heroj dolaze predsjednici Republike, Sabora i Vlade te svi ministri

Stručnim skupom, koji organizira Institut Ivo Pilar, započeo je ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991 godine. U isto vrijeme u tijeku su i završne pripreme uoči Kolone sjećanja koja se održava sutra, 18. studenoga, a koja je središnji dio programa obilježavanja pada grada. Gradske vlasti očekuju da će i ove godine u koloni sudjelovati desetine tisuća građana iz Hrvatske, ali i inozemstva. Najavljen je dolazak stotina autobusa s građanima koji žele biti dio kolone koja će se kretati od dvorišta bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo najavio je da 18. studenoga u Vukovar dolaze i predsjednici RH, Sabora i Vlade kao i svi ministri. Za razliku od prošlih godina, ovogodišnji program obilježavanja održava se u sjeni zbivanja vezanih uz uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, razbijanja dvojezičnih ploča kao i prošlotjednog sukoba dva branitelja i policajca ispred policijske postaje pri čemu je jedan od branitelja, Darko Pajčić (40), zadobio teške tjelesne ozljede radi kojih je još u KBC Osijek.

Potpisi za referendum

Aktivisti Stožera za obranu hrvatskog Vukovara danas započinju i s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma kojim žele regulirati mogućnost uvođenja dvojezičnosti na području Hrvatske. Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma trajat će do 1. prosinca. Referendumsko će pitanje glasiti: Jeste li za to da se članak 12., stavak 1., Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mijenja tako da glasi: Ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovicu stanovništva takve jedinice

Aktivisti Stožera postavili su i više transparenata na kojima piše “Vukovarska Hrvatska”. Transparenti se nalaze na ulazima u grad kao i na trasi Kolone sjećanja. Iz Stožera najavljuju i da će se u ponedjeljak u Vukovaru jasno vidjeti razlika između vukovarske i nevukovarske Hrvatske. Svakome tko je uz vukovarsku Hrvatsku bit će vidljivo kako i kada će se izraziti negostoljubivost onima koji obezvređuju žrtvu Vukovara.

– Pripadnici Stožera bit će jasno obilježeni i dovoljno je gledati i stati uz onaj dio kolone kojemu želite pripadati. Sve će biti dostojanstveno i u tišini, kako i zaslužuju oni pred kojima smo kleknuli i kojima taj dan idemo, a dovoljno jasno i snažno kao oluja. Nećemo nikome zviždati, niti neprimjereno dovikivati, jer idemo poginuloj braći, ali će naša negostoljubivost i razlika između dvije Hrvatske biti gromoglasna i tišinom. Negostoljubivost će biti jasna i vidljiva, poručuju iz Stožera.

Vlado Iljkić, član Stožera za pravna pitanja, kaže kako je najvažnije da sutra sve prođe dostojanstveno i mirno.

Neće biti zviždanja

– Na taj dan nije važan ni Stožer ni političari, važno je samo sjećanje na ljude koji su u ratu izgubili živote. Članovi stožera imat će majice, ili nešto drugo ovisno o vremenskim prilikama, s natpisom “Stožer za bolju i pravedniju Hrvatsku” – rekao je Iljkić. Iako je bilo govora o dvije kolone od toga se odustalo, a Iljkić kaže da se premijeru niti ikome od ministara neće zviždati jer Vukovar nije mjesto za to. – Budući da očekujemo sto tisuća ljudi, nitko ne može jamčiti da se baš ništa neće dogoditi – rekao je. Milanoviću su već ionako poručili da u Vukovar nije dobrodošao i smatraju da je to sasvim dovoljno.

Komentara 37

AN
Android
11:06 17.11.2013.

Jeste li primjetili razliku u komentarima od kad je napravljen facelifting VL-a? Priprema za izbore već je u tijeku.

DU
Deleted user
11:09 17.11.2013.

Politicarima nema vece kazne od one sto moraju Vukovarcima i ostalim braniteljima i stradalnicima u koloni sijecanja pogledati u oci.

L0
luena 01
10:32 17.11.2013.

Doci ce svi predsjednici vlade -sabora i svi ministri izjavio je Sabo... Hoce li doci Pupovac , Stanimirovic , Crnogorac-Lagumdzija i tvoja dogradonacelnica.. ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije