Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije srba u rh

'Ne zanima nas politika, već kad će nam biti bolje'

Markušica
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/3
19.11.2013.
u 13:15

Središtem Markušice prođe tek pokoji prolaznik. Veća skupina mještana, mahom muškaraca, okupila se pred obližnjom trgovinom.

Središtem Markušice prođe tek pokoji prolaznik. Veća skupina mještana, mahom muškaraca, okupila se pred obližnjom trgovinom. Za razgovor nisu spremni. Odmahuju rukom i govore: Ne zanima nas politika!. Općinsko je to središte i mjesto na granici Vukovarsko-srijemske županije s većinski srpskim stanovništvom. Prema popisu iz 2011. od 2555 stanovnika njih 90,1 posto čine Srbi. Jučerašnji dan protekao im je uobičajeno, kao i svaki drugi. Seosku tišinu “naruši” tek zvuk automobila. Ni u školskom dvorištu nema djece. Nastava je završila.

Pametan će popustiti

– Ne gledam televiziju, ne slušam političare. Ne smeta mi ako je Milorad Pupovac bio danas u Vukovaru i ako je to na neki način pružena ruka pomirenja. Pametan će uvijek prvi popustiti – kratko komentira događanja iz vukovarske kolone sjećanja Mirjana Petrović.
U Markušici živi od rođenja. Ima, kaže, i nešto Hrvata, ali 'nitko nije ni protiv koga'. Kroz Vukovar, nastavlja ona, samo nekada prođe. Ne zaustavlja se tamo. Nema zbog čega.

– Prođem kroz grad, ali za njega nisam vezana, dodaje. Ne dijele svi njezino mišljenje. Slučajni prolaznik samo je dobacio: Pupovac je izdao srpski narod. Ono malo mještana Markušice koji su spremni za razgovor, o prošlosti ne govori. – Sve je prošlo, slažu se i kažu da ih zanima samo 'kada će se bolje živjeti'. Nije rječita ni Ljubica Vinjević. Dan joj je kao i svaki drugi.

– Televiziju nisam uopće gledala, priznaje ona. Selo je, govore stanovnici, posljednjih godina 'opustjelo'. Mladi odlaze 'trbuhom za kruhom' u Kanadu, Norvešku ili Veliku Britaniju. Prije rata, sjeća se seoski matičar Slobodan Novaković, bilo je svih nacija i nacionalnosti. Kada se 'zagužvalo', kaže, ljudi su otišli, a neki su se poslije i vratili. O Danu sjećanja u Vukovaru zna s televizije.

– Bude svakakvih komentara poslije toga, ali sukoba nikada nije bilo, odgovara. Utvrdio je, dodaje, da je oko Vukovara svake godine ista igra.

Ne bavimo se važnim

– Ove je tako ćirilica i podjela na dvije Hrvatske, a to ništa nije dobro. Umjesto da se bavimo važnim stvarima, što će nam donijeti boljitak, zamaramo se perifernim pitanjima koja odvlače pozornost javnosti. Ključni se problemi ne rješavaju – bez okolišanja svoj stav iznosi Slobodan koji smatra da bi se 'sve to moglo izbjeći da nam je bolje u životu'. Iako ih u selu nema puno, dodaje, s Hrvatima se normalno druži. Čak mu je i prvi susjed Hrvat. – U ratu je bilo nekakvih trzavica, ali su one proizišle nakon Bljeska i Oluje, zaključuje ovaj nekadašnji seoski matičar.

Komentara 16

Avatar got2get
got2get
14:25 19.11.2013.

"ne zanima nas politika"......... ali slušamo memorandum 2

SC
schteff
13:25 19.11.2013.

Pupovac je izdao srpski narod ? dok ima ovakvih, uvijek če bit podjela !

Avatar ambasadoor
ambasadoor
14:45 19.11.2013.

Politika vas ne zanima....Kamo srece da ste tako apoliticni bili u periodu 1991.-1995/7.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije