Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBLJETNICA SMRTI

'Siniša Glavašević napisao je novi jezik'

siniša glavašević
Ivo Čagalj/PIXSELL
20.11.2013.
u 21:44

Vukovarci se i danas rado sjećaju Glavaševićevog glasa koji su svakodnevno mogli slušati tijekom razaranja grada

Vukovarac, novinar i književnik Siniša Glavašević, čiji je glas postao prepoznatljiv u cijeloj Hrvatskoj ali i inozemstvu u vrijeme kada je govorio o stradanjima svoga grada i sugrađana, ubijen je prije točno 22 godine. Glavašević je ubijen na Ovčari zajedno sa 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada. Tim povodom u Gradskoj knjižnici Vukovar održan je deveti tradicionalni Novinarsko književni susreti pod nazivom Grad – to ste Vi.

– Za njegove rečenice mislite da su jednostavne ali onda vidite koliko se iza njih otvara novih dimenzija i koliko je tu zapravo umjetničkih, mislenih, kreatorskih gesta prethodilo da se otvori tolika svjetlost mišljenja. On je napisao novi jezik, a na nama je da ga naučimo govoriti, rekao je književni znanstvenik Goran Rem govoreći o radu Glavaševića.

O liku i djelu Glavaševića govorio je i novinar i književnik Ratko Cvetnić koji je rekao da je svako djelo, ako je ono autentično svjedočanstvo o ratu, dragocjen doprinos tome da jednoga dana zapravo uspijemo shvatiti što nam se sve dogodilo. Vukovarci se i danas rado sjećaju Glavaševićevog glasa koji su svakodnevno mogli slušati tijekom razaranja grada. Sjećaju se i čuvene optužnice u kojoj je optužio tadašnji vrh Hrvatske koje je smatrao odgovornim za slom obrane Vukovara, brojne smrti, ranjavanja i sve druge strahote koje su njegovi sugrađani proživljavali. Priče Siniše Glavaševića čitali su glumci Bojana Gregorić Vejzović i Goran Grgić.

Komentara 5

SW
swic
22:00 20.11.2013.

E Sinisa da vidis gdje ti je sin danas i kako se ponasa ?

Avatar Ante.78
Ante.78
07:12 21.11.2013.

S Božijim blagoslovom počivao u vječnom miru. Daleko do gluposti koje se mogu desit samo u Hrvatskoj i nigdje drugdje na svijetu.

Avatar Balkanski nevini vitez
Balkanski nevini vitez
10:21 21.11.2013.

Siniša je legenda i heroj rata a njegov sin nastavlja njegov put, htjenja i planove kao čestiti, pošteni i častan mladi čovik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije