Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komemoracija u borovu

Žene u crnom: U Srbiji se još šuti o zločinima u Vukovaru

žene u crnom
Foto: Branimir Bradarić
19.11.2013.
u 14:45

Članice srbijanske nevladine udruge sudjelovale u obilježavanju 22. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Borova naselja. Dan ranije u Beogradu su održale mali prosvjed nazvan "Nikad nećemo zaboraviti zločin u Vukovaru"

I ove godine u službenom programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Borova naselja 1991 godine sudjelovali su i aktivisti srbijanske nevladine udruge Žene u crnom koje su položile i vijenac podno ruševina nekadašnjeg Borovo commerca gdje se u jesen 1991 godine nalazila pričuvna a onda i ratna bolnica kao i sklonište za civile.

– Danas smo ovdje jer smo dan ranije, 18 studenoga, u Beogradu održali mirni prosvjed pod nazivom Nikad nećemo zaboraviti zločin u Vukovaru. Nije bilo nikakvih problema jer smo bili okruženi policijom. Razlog tome je i tužan i zabrinjavajući jer je sve što se tiče Vukovara i događanja iz 1991 godine u Srbiji prekriveno šutnjom, ravnodušnošću, ignoriranjem i zaboravom. Medijska pažnja je bila skrenuta na jučerašnja događanja u Vukovaru štoje bila i neka vrsta alibija da se ne postavi pitanje odgovornosti. To sve je jako ozbiljno tim prije jer je odgovornost Srbije za sve što se dogodilo ogromna, rekla je predsjednica udruge Staša Zajović.

Ona smatra da se još mnogo toga treba uraditi i da treba prijeći sa riječi na djela. Govoreći o svojim aktivnostima rekla je da Žene u crnom čine sve što im je u moći da ne dođe do zaborava, ukazujući na zločine počinjene i u njihovo ime, ali i da zajedno sa svojim prijateljima, aktivistima drugih nevladinih organizacija, govore i o zločinima protiv Srba.

Posebno je istaknula i kako ih smeta što se tuga, bol i patnje stradalničkih obitelji iskorištavaju u političke svrhe i razne političke borbe te da se radi o postupcima koji su nemoralni i nedopustivi. Komentirajući trenutačnu situaciju kod naših istočnih susjeda u Srbiji kazala je kako je Srbija u fazi EU integracija i rješavanja pitanja Kosova te da se, ukoliko ne postoji međunarodni pritisak, i odeđene beneficije koje se dobivaju, ne može očekivati od političkih elita da učine neke značajnije zaokrete kada je pitanju odgovornost prema Vukovaru.

Komentara 5

ZE
zendraf
15:03 19.11.2013.

Za javno govorenje istine ponekad treba hrabrosti. Čestitka Ženama u crnom na tome!

Avatar AWKWARD DOOBIE
AWKWARD DOOBIE
16:07 19.11.2013.

u srbiji se šuti, ali su se djelili mnogi ordeni za agresiju....a oni kao nikad nisu sudjelovali u ničemu protiv HR?

Avatar AWKWARD DOOBIE
AWKWARD DOOBIE
16:18 19.11.2013.

a da li se sjećate njihovog vukovarskog hita....što pjevaše srbi? onako...veliko prijateljski, kao i u današnje vrijeme? salata i klanje .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije