Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanost i umjetnost

Dodijeljene nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća

Svecana sjednica HAZU-a povodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te dodjela godisnjih nagrada.
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
26.04.2018.
u 14:13

U ime dobitnika na nagradama i priznanjima zahvalio je Mislav Vrsalović istaknuvši kako je ovo za sve dobitnike nagrada veliki dan jer se, kako je rekao, radi o kruni njihovih stremljenja

Nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu dodijeljene su na svečanoj sjednici u povodu Dana HAZU u četvrtak u Palači HAZU u Zagrebu.

Na svečanoj sjednicu, kojoj je nazočio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s ministrima, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako se Danom HAZU obilježava govor biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Hrvatskom saboru, 29. travnja 1861. kojim je najavio utemeljenje Akademije.

Biskupu Strossmayeru bio je cilj da osnivanjem Akademije i podizanjem prosvjete postavi južnoslavenskim narodima mjesto između romanskih i germanskih naroda, napomenuo je Kusić dodavši kako su Akademija i Katolička Crkva u to vrijeme bile supstitut državnosti.

Po Kusićevim riječima Akademija promovira kulturni identitet, potiče napredak i brine o nacionalnom identitetu. Smatra kako Akademija utječe na društvena zbivanja i svojim radom postaje korektiv društva. Za razliku od društva Akademija njeguje kontinuitet, tvrdi Kusić.

Akademkinja Koraljka Kos obrazložila je nagrade HAZU istaknuvši kako se za područje prirodnih znanosti i matematike dodjeljuju dvije nagrde, koje su pripale Miri Ristić, znanstvenoj savjetnici u trajnom zvanja na Institutu Ruđer Bošković i profesorici na Geološkom odsjeku Prirodoslovnomatematičkog fakulteta u Zagrebu Vlasti Ćosović.

Nagrada Miri Ristić dodijeljena je za 37 objavljenih originalnih znanstvenih radova u međunarodnim časopisima u posljednjih pet godina, koji predstavljaju zaokruženu cjelinu te se mogu objediniti pod zajedničkim naslovom "Sustavno istraživanje sinteze, mikrostrukture te fizičkih i kemijskih svojstava nanočestica i nanonita metalnih oksida".

Vlasta Ćosović dobila je nagradu za rad "Development of transient carbonate ramps in an evolving foreland basin u časopisu "Basin research" u kojem objašnjava kako se u Dinaridima tijekom eocena odvijala relativno brza tranzicija plitkomorskog karbonatnog režima u dubokomorski taložni sustav.

Za područje medicinskih znanosti nagradu je dobio profesor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu Mislav Vrsalovića rad: "Prognostic Effect of Cardiac Troponin Elevation in Acute Aortic Dissection. A meta-analysis" u časopisu "International Journal of Cardiology", u kojem je prvi put dokazana prognostička uloga srčanog troponina u bolesnika s akutnim aortalnim sindromom.

Profesoru na katedri klasične filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Vladimiru Rezaru pripala je nagrada za područje filoloških znanosti za knjigu "Damiani Benessae Poemata" (Književni krug Split – Marulianum, Split, 2017.). 

Nagradu za književnost dobila je književnica Gordana Benić za zbirku pjesama "Nebeski ekvator" (Matica hrvatska, Zagreb, 2015.) kojom, kako se navodi uvodi čitatelja "u makrokozmos impresivnih protega".

Za likovne umjetnosti nagradu je dobio slikar Josip Biffel za djela koja je ostvario u posljednjih pet godina: dva mozaika iz crkve u Vitezu u Bosni i Hercegovini, sedam vitraja iz novoizgrađene crkve u Mičevcu u Turopolju te četrnaest slika koje prikazuju postaje Križnog puta u crkvi sv. Leopolda Mandića u Splitu.

Olja Jelaska za skladbu "Modri val" dobila je nagradu za područje glazbene umjetnosti. Riječ je o skladbi za simfonijski orkestar, koja je izvedena 8. svibnja 2014. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. 

Profesor fakulteta elektronike i računarstva Ivan Petrović dobio je nagradu iz područja tehničkih znanosti. Nagrađen je  za znanstveno postignuće u istraživanju algoritama za sustave autonomije mobilnih robota, čija je svrha osiguravanje autonomne navigacije mobilnih robota u nepoznatim i dinamičkim prostorima te autonomno obavljanje raznih korisnih poslova umjesto ljudi ili u suradnji s ljudima, objavljeno u 17 znanstvenih radova koji čine znanstvenu cjelinu pod nazivom "Algoritmi za sustave autonomije mobilnih robota".

U ime dobitnika na nagradama i priznanjima zahvalio je Mislav Vrsalović istaknuvši kako je ovo za sve dobitnike nagrada veliki dan jer se, kako je rekao, radi o kruni njihovih stremljenja. Naši učitelji i mentori, naši studenti i učenici s nama se ponose, rekao je dodavši kako je nagrada poticaj za nastavak znanstveno-istraživačkoga i umjetničkog rada.

Dodjeli nagrada HAZU, uz predsjednika Vlade republike Hrvatske Andreja Plenkovića nazočili su i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, izaslanik predsjednice Republike Vito Turšić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić te ministri Tomislav Ćorić, Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Blaženka Divjak.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
14:30 26.04.2018.

Pitanje za uvaženog akademika :. Kad mislite oduzeti nezasluženu akademsku titulu Dječaku sa Sutle? Ako ne mislite tad tražim da i mene proglasite akademikom..i ja je nisam zaslužio...

Avatar rubinet
rubinet
14:32 26.04.2018.

rubinet-akademik!!!

AE
Aedes2017
15:18 26.04.2018.

HAZU vonja .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije