Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Deset od 20 dužnika na jednoj adresi

Državi za poreze duguju oko 27 milijuna kuna.
08. prosinca 2019. u 23:46 2 komentara 1709 prikaza
Kune - novac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Slovački državljanin (40) i tvrtka registrirana u Prelogu optuženi su za utaju poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Okrivljenik, direktor trgovačkog društva iz Preloga, 2017. i 2018. nije obračunao, prijavio ni uplatio porez na dodanu vrijednost na stjecanje dobara iz Mađarske i neosnovano je iskazao pretporez od stjecanja dobara unutar EU, objašnjavaju u DORH-u.

Ilustracija UVOZILI LUKSUZNE AUTE Detalji velike policijske akcije: Koristili su metodu "nestajućeg trgovca"

Neosnovano je koristio i oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na obavljene isporuke kupcu iz Cipra na temelju više izlaznih računa. Time je izbjegao platiti porez i oštetio državni proračun za više od 1,100.000 kuna. Takav modus operandi sve je učestaliji.

Na listi poreznih dužnika u Međimurskoj županiji među 20 tvrtki s najvećim dugovima čak je 11 iz Preloga, gradića s oko 8000 stanovnika, a većina ih ima strane vlasnike, uglavnom iz Mađarske, i registrirane su na jednoj adresi, u računovodstvenom uredu koji im legalno naplaćuje korištenje svoje adrese. Od 20 tvrtki najvećih dužnika u Međimurju čak 10 ih je registrirano na toj jednoj adresi! Državi za poreze duguju oko 27 milijuna kuna. 

KORUPCIJA U RH
U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • Zooltan:

    RH ne hapsi

  • ilicak:

    zasto HR ne uhapsi svih 20 sefova i pustanjem na slobodu neuzme im po milion + kamatni procent na novcani promet i veeelike kazne onima koji su im to omogucili. riba smrdi s glave.