Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranci varaju na porezu

Deset od 20 dužnika na jednoj adresi

Kune - novac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
08.12.2019.
u 23:46

Državi za poreze duguju oko 27 milijuna kuna.

Slovački državljanin (40) i tvrtka registrirana u Prelogu optuženi su za utaju poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Okrivljenik, direktor trgovačkog društva iz Preloga, 2017. i 2018. nije obračunao, prijavio ni uplatio porez na dodanu vrijednost na stjecanje dobara iz Mađarske i neosnovano je iskazao pretporez od stjecanja dobara unutar EU, objašnjavaju u DORH-u.

Neosnovano je koristio i oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na obavljene isporuke kupcu iz Cipra na temelju više izlaznih računa. Time je izbjegao platiti porez i oštetio državni proračun za više od 1,100.000 kuna. Takav modus operandi sve je učestaliji.

Na listi poreznih dužnika u Međimurskoj županiji među 20 tvrtki s najvećim dugovima čak je 11 iz Preloga, gradića s oko 8000 stanovnika, a većina ih ima strane vlasnike, uglavnom iz Mađarske, i registrirane su na jednoj adresi, u računovodstvenom uredu koji im legalno naplaćuje korištenje svoje adrese. Od 20 tvrtki najvećih dužnika u Međimurju čak 10 ih je registrirano na toj jednoj adresi! Državi za poreze duguju oko 27 milijuna kuna. 

Ključne riječi

Komentara 2

ZO
Zooltan
10:07 09.12.2019.

RH ne hapsi

IL
ilicak
02:11 09.12.2019.

zasto HR ne uhapsi svih 20 sefova i pustanjem na slobodu neuzme im po milion + kamatni procent na novcani promet i veeelike kazne onima koji su im to omogucili. riba smrdi s glave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije