Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJAVA SVRABA

Dermatologinja o kožnoj bolesti u splitskoj školi: Potrebno je izliječiti cijeli infektivni lanac

Split: Osnovna škola Su?idar
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
01.02.2023.
u 23:08

Dermatologinja iz KBC-a Split Neira Puizina Ivić ističe kako je vrlo važna higijena jer neće se svi zaraziti ako redovito peru, tuširaju, peru ruke...

Kožna bolest praćena svrbežom i crvenilom, svrab, pojavila se u Osnovnoj školi Sućidar u Splitu. Bolest, kako pojašnjava dermatologinja iz KBC-a Split Neira Puizina Ivić, nije teška, no zarazna je te je tijekom liječenja potrebno izliječiti kompletan infektivni lanac, odnosno i bolesnika i sve ljude koji dolaze u kontakt s oboljelim. Škola u Splitu u kojoj se svrab pojavila sada se dezinficira, a veliku ulogu u liječenju ove bolesti ima osobna higijena, kao i higijena prostora. 

"Bolest se najčešće javlja unutar nekih kolektiva kao što su dječji vrtići ili škole ili čak i starački domovi. Djeca su u bliskom kontaktu i dolazi do zaraze. Bolest je relativno česta, ali se na nju lako zaboravi jer među ljudima postoji predodžba da je to bolest zaostalih krajeva, a to ne stoji jer ona stalno izbija u nekakvim manjim epidemijama", kazala je Puizina Ivić za Dnevnik Nove TV te pojasnila kako se bolest liječi želeima, kremama i mlijekom koji su usmjereni na uništavanje parazita koji izaziva svrab.

"Najvažnija je higijena jer se nećemo svi zaraziti svrabom ako se redovito peremo, tuširamo, peremo ruke... U tom slučaju se prekida lanac zaraze. Treba oprati rublje, posteljinu, sve s čim je bolesnik dolazio u kontakt. Važno je naglasiti da terapiju trebamo paralelno upotrijebiti i u bolesnika i u svih koji su bili s njim u kontaktu, bez obzira imaju li smetnje ili ne", istaknula je.

Navodi da je najteža klinička slika kod bolesnika koji su neurološki bolesnici, dementni bolesnici, koji se ne mogu počešati i na taj način smanjiti svrbež i odstraniti uzročnika.

Ako se lanac infekcije ne prekine, potvrdila je dermatologinja, bolest može eskalirati u splitskoj školi. Svrab je sada potvrđena kod jednog djeteta, a troje je u tretmanu. 

"Treba liječiti sve koji su bili u kontaktu s oboljelima. Na taj način sve ponoviti za sedam dana i onda možemo raskužiti prostor i onda smo sigurni da će se lanac prekinuti i da bolest neće eskalirati", pojašnjava.

Komentara 3

LJ
ljeto90
00:00 02.02.2023.

Kako je krenulo bit će svraba ljudi neće imati za osnovne higijenske potrepštine???

DM
DM2008
23:51 01.02.2023.

Jel slučajno da se pojavi baš u "Afrci sa strujom"?

LE
LeonardoGoldman
23:42 01.02.2023.

Za svrab su krivi oni koji se nisu cijepili protiv kovida i svi rusofili…AP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije