Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije opasno

U splitskoj školi pojavila se neugodna zarazna bolest, epidemiologinja izdala upute i apel učenicima

Liječnik
Pixabay
31.01.2023.
u 15:21

Primarijus dr. Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, kaže da je sretan okolnost što je liječnica školske medicine vrlo brzo reagirala i na vrijeme uključila epidemiološku službu, pa se očekuje da će se stvari brzo staviti pod kontrolu.

U splitskoj Osnovnoj školi Sućidar pojavio se svrab ili šuga. Iako ljudi misle kako je riječ o iskorijenjenoj zaraznoj bolesti tome nije ni blizu tako. Ipak važno je znati da je riječ o neugodnoj, ali ne i opasnoj zaraznoj bolesti i rijetko dolazi do komplikacija. Kako piše Slobodna Dalmacija, nastavnici su već u ponedjeljak obavijestili roditelje o pojavi svraba u toj Osnovnoj školi, no danas je informacija i službeno objavljena. 

Prema napisima splitskog dnevnika kožnom je bolešću zaraženo nekoliko sućidarskih osnovaca. Neugodna je zaraza praćena snažnim svrabom i crvenilom na koži. U školi kažu kako provode mjere dezinfekcije školskih prostora i radnih površina učenika, a sve pod nadzorom liječnika specijalista školske medicine i epidemiologa. Primarijus dr. Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, kaže da je sretan okolnost što je liječnica školske medicine vrlo brzo reagirala i na vrijeme uključila epidemiološku službu, pa se očekuje da će se stvari brzo staviti pod kontrolu.

Svrab se i inače javlja u napučenim velikim kolektivima poput škola, vrtića, staračkih domova... Prema podacima državnog Zavoda za javno zdravstvo najviše oboljelih od svraba bilo je tijekom Domovinskog rata da bi nakon toga svrab skoro nestao iz Hrvatske. Od 2009. godine je brojka zaraženih stalno rasla, osim u pandemiji kada je drastično pao broj zaraženih. Radi se o neugodnoj zaraznoj bolesti, ali najvažnije je da se shvati kako se nipošto ne smije stigmatizirati učenike koji su se zarazili. Dr. Nonković kaže kako se takva zaraza može dogoditi bilo kome, bilo gdje i bilo kada. 

'Osobe zaražene svrabom, kao i one kod kojih se pojave dječje gliste ili uši, prati stigma kako ne vode računa o higijeni, što uopće nije točno. To je samo znak da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i ništa više', kaže epidemiologinja koja napominje da se često zaraze i medicinske sestre njegujući pacijente. Ako se zaraženi ne detektiraju i uzročnik ne eliminira, zaraza se širi vrlo brzo i jednostavno. 

Može se prepoznati kod djeteta ako mu se nakon jakog svraba pojavi crveni osip na mjestima grebanja i češkanja. Osjećaj svraba pojačava se po noći i u toplijem prostoru, pa bolest mogu prepoznati i prije izbijanja osipa, ako se dijete češka dok spava. Roditelji su dobili uputu da u tom slučaju odmah kontaktiraju liječnika i ne šalju dijete u školu dok ne provjere o čemu se radi. Ako je svrab u pitanju, liječnik će im prepisati potreban lijek i objasniti što sve treba učiniti kako bi bolest bila izliječena. Za vrijeme terapije dijete ne smije dolaziti u kolektiv, a treba voditi računa i o tome da se bolest lako prenese na druge članove obitelji. 

Komentara 2

DU
Deleted user
02:20 01.02.2023.

Antivakseri imaju prednost pred znanstvenim dostignućima, u 2023. joj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije