Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stravična nesreća

Vozač nije razgovarao mobitelom u trenutku nesreće, no još se utvrđuje je li slao poruke

Ilustracija luke
Foto: Pixabay
10.06.2019.
u 09:12

Za danas je proglašen dan žalosti u Osječko-baranjskoj županiji dok je u općini Erdut proglašena trodnevna žalost, do srijede.

Nakon što je sutkinja istrage Županijskog suda u Sisku 60-godišnjem Ivi Filipoviću odredila 30 dana istražnog zatvora zbog izazivanja prometne nesreće koja je u petak na odmorištu autoceste Novska sjever odnijela živote dvije 14-godišnje učenice iz Erduta, u javnost su isplivali i rezultati vještačenja kamiona kojim je Filipović prouzročio stravičnu nesreću.

Kako su pokazala provedena vještačenja kamiona MAN, na samom vozilu nisu nađene neispravnosti, osim oštećenja svjetala izazvanih samom nesrećom. Kako je utvrđeno pregledom digitalnog tahografa u kamionu, vozač je cijelim putem od odmorišta Županja, gdje je noćio i ujutro nastavio put prema Zagrebu, do Novske (140 km udaljenosti) vozio konstantnom brzinom od 90 kilometara na sat, a tom je brzinom skrenuo i na odmorište, udario u vozila te usmrtio dvije učenice, a još dvije mlađe žene teško ozlijedio. Stanje teže ozlijeđene, koja je na liječenju u slavonskobrodskoj bolnici, i dalje je neizvjesno.

 

Pregledom mobitela Ive Filipovića utvrđeno je da u trenutku nesreće nije razgovarao te da je nakon nesreće nazvao svog poslodavca. Još se utvrđuje je li možda slao SMS poruke ili surfao, a nije razjašnjeno zbog čega vozač s 40 godina vozačkog staža nije smanjio brzinu prije skretanja na odmorište gdje je htio natočiti gorivo i zašto nije kočio, iako je na jednom segmentu gotovo 200 metara duge putanje kamiona kroz odmorište nađen kraći trag kočenja.

Državno odvjetništvo zatražilo je da se iz vozačeva zdravstvenog kartona potraže podaci kako bi se utvrdilo boluje li od kakvih bolesti, a vozačev brat medijima je rekao kako je Ivo uskoro trebao i u mirovinu. I policijska evidencija ukazuje na to da je riječ o uzornom vozaču, zabilježena su mu samo tri manja prometna prekršaja. Novosti iz istrage objavilo je i Županijsko državno odvjetništvo u Sisku potvrdivši da se vozača tereti za najteži oblik izazivanja prometne nesreće za što je propisana kazna od tri do 15 godina zatvora. Potvrdili su i da je vozač na odmorište ušao brzinom od 90 umjesto propisanih 40 kilometara na sat.

Za danas je proglašen dan žalosti u Osječko-baranjskoj županiji dok je u općini Erdut proglašena trodnevna žalost, do srijede.

– Nastojat ćemo obiteljima pomoći koliko možemo – rekao je načelnik Erduta Jugoslav Vesić. 

Ilustracija luke
1/6

Komentara 4

Avatar Tigar63
Tigar63
11:16 10.06.2019.

E sad neka vidi mutljan nazovi ministar Pavić kako to izgleda kad netko radi do iznemoglosti, čovijeku je tek 59 pa mu se to dogodilo , kako bi tek bilo sa 67. bi tek bilo sa 67.

Avatar nekakav
nekakav
10:42 10.06.2019.

to što nije smanjio brzinu znači samo jedno. nije bio priseban, možda ga uhvatila neka fjaka, treba znati što ventilacija u kamionu napravi, posebno kad je zatvoreno cirkuliranje. još nek je pušač... 140 km se vozio 90 na sat tempomatom... usporile mu se reakcije. da je bio bistar i priseban on bi kamion usmjerio dalje od ljudi i vozila, nitko se ne zabija namjerno, al on to nije bio.

BO
Bojnik
09:33 10.06.2019.

Pogledajte jel kuhao rucak....naime vozaci kamiona cesto dok voze i kuhaju na plinskim kuhalima pa im se to malo i prospe,pa brisu,jedu,dodaju zacine.Tako im ostaje vise vremena za san kad stanu na odmaraliste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije