Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGLICE STIGLE U HRVATSKU

Crveni križ: Obitelji koje su došle jako su prestrašene, pružamo im pomoć

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/8
27.02.2022.
u 11:07

Odbijali su komunikaciju s bilo kime. I njihova majka je bila jako zbunjena. Nije znala ni u kojoj zemlji se nalazi. Smjestili smo ih i tim psiho-socijalne potpore radi s njima, rekao je Ante Mlinarić iz Crvenog križa.

Prve izbjeglice, kasno sinoć, stigle su i u Hrvatsku. Dočekali su ih djelatnici Crvenoga križa i smjestili u motel u okolici Zagreba. Ondje je trenutačno smještena 31 osoba. Ante Mlinarić iz Crvenog križa kazao je za HTV da se uglavnom radi o majkama s djecom i starijim osobama te da su vidno potreseni, pa im njihov tim pruža potrebnu psihološku pomoć. 

Mlinarić je kazao da je dvoje male djece jedne obitelji jučer bilo jako prestrašeno. 

27.02.2022., Zagreb, Cijelu noc su pristizale prve izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatsku i smjesteni su na zagrebackoj obilaznici u Motelu Plitvice Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

- Odbijali su komunikaciju s bilo kime. I njihova majka je bila jako zbunjena. Nije znala ni u kojoj zemlji se nalazi. Smjestili smo ih i tim psiho-socijalne potpore radi s njima, dodao je u razgovoru za HTV.

Objasnio je da Crveni križ u svoje obrasce popisuje sve izbjeglice iz Ukrajine. Njihovi podaci će im kasnije koristiti kako bi ih mogli eventualno spojiti s obiteljima, budući da je Crveni križ Hrvatske u kontaktu s Crvenim križevima iz okolnih država. Razmjenjujemo informacije i nastojimo spojiti obitelji ako su razdvojene, kazao je Mlinarić. 

27.02.2022., Zagreb, Cijelu noc su pristizale prve izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatsku i smjesteni su na zagrebackoj obilaznici u Motelu Plitvice Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Prema sadašnjim informacijama devet osoba žele dulje ostati u Hrvatskoj, a 22 ih je u tranzitu i nastavljaju prema zapadnim europskim državama.

Mlinarić dodaje da se i dalje očekuje dolazak novih izbjeglica iz Ukrajine te da je Crveni križ spreman za njihov prihvat. 

>> UŽIVO: 4. DAN RUSKE INVAZIJE U UKRAJINI

>> Pogledajte: U Harkivu traju teške ulične borbe, raketirana stambena četvrt u Kijevu, Zelenski se oglasio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije