Naslovnica Vijesti Crna kronika

Čobanković priznao krivnju 
i ići će na godinu dana u zatvor!

Nakon što nam se cijeli dan nije javljao, večeras je odgovorio na naš poziv i izjavio da se nije nagodio s Uskokom
18. svibnja 2012. u 20:00 194 komentara 57 prikaza
Petar Cobankovic
Foto: Krunoslav Petrić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Petar Čobanković ide u zatvor. Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u Vladi Ive Sanadera prošli je mjesec, nakon šest sati ispitivanja u USKOK-u, priznao krivnju u aferi Planinska i nagodio se s tužiteljima da ide na godinu dana u zatvor – bezuvjetno.

Tu informaciju dobili smo od izvora koji je upućen u detalje afere Planinska. Od samog Čobankovića nismo čuli ništa o tome da je priznao kako je po Sanaderovu nalogu pogodovao mesaru Stjepanu Fioliću i novcem poreznih obveznika preplatio zgradu u Planinskoj, kao ni da se nagodio s USKOK-om, te da na godinu dana ide u zatvor. Tijekom dana Čobanković, naime, uopće nije reagirao na naše pozive i poruke.

Kontakt s Čobankovićem ostvarili smo tek kasno navečer, kada su već prva izdanja novina bila na kioscima, a vijest o nagodbi se citirala na svim portalima. Tek je tada odgovorio na naš poziv i ustvrdio da se nije nagodio.

- To nije točno - rekao je Čobanković.

Na naše pitanje znači li možda njegova tvrdnja da se nije nagodio formalno pravno, odnosno da nagodba nije provedena kroz sudski akt, opet je samo ustvrdio kako se nije nagodio. Ponavljanjem iste rečenice odgovarao je i na pokušaj da razgovor usmjerimo u pravcu je li bilo govora o tome s tužiteljima USKOK-a. Jedino što je još rekao bilo je ponavljanje ranije izgovorene rečenice "da svatko tko je učinio nešto protuzakonito neka za to odgovara".

Njegov, pak, branitelj, zagrebački odvjetnik Mate Matić, na pitanje je li točno da je Čobanković priznao krivnju i nagodio se o kazni samo je kratko odgovorio: – O tome ne smijem ništa reći.

Kako je Večernji list već prije izvijestio, riječ je aferi iz travnja 2009., kada je vlada po dvostruko većoj cijeni od realne (za 62 milijuna kuna) kupila zgradu mesara Stjepana Fiolića u Planinskoj ulici u Zagrebu. Zbog sumnje u malverzacije kojima je državni proračun oštećen za oko 26 milijuna kuna pod istragom je i tadašnji premijer Ivo Sanader zbog sumnje da je zlorabio svoju dužnost time što je "presudio" oko kupovine zgrade. Pod istragom je također i mesar te bivši HDZ-ov saborski zastupnik Fiolić.

Sporna je kupnja zgrade od 2700 četvornih metara koja je pripadala tvrtki Mesnice Fiolić i Centru za reprodukciju. Fiolić nije zgradu prodao izravno Ministarstvu regionalnog razvoja nego ju je najprije uzela Hypo-Leasing Kroatien, s kojom je Vlada sklopila ugovor i unajmila zgradu procijenjenu na 62 milijuna kuna. Leasing je uzet na 10 godina, od 2010. do 2019., što je dodatno povećalo proračunski trošak za PDV, kamate i druge troškove leasinga.

Odluka o kupnji donesena je na zatvorenom dijelu sjednice vlade 2. travnja 2009. Kako se to pokazalo u više slučajeva koji su ispali sporni, sjednicu vlade u trenutku izglasavanja vodila je potpredsjednica Jadranka Kosor. Kosor je po USKOK-u samo tehnički provela Sanaderov aranžman.

>>Detaljan izvještaj o Čobankovićevoj ulozi u aferi Planinska te o njegovoj nagodbi s Uskokom pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista u subotu!

Elipso

  • yocko:

    Dali je priznao koliko milijuna je i on dobio ?

  • Posavina09:

    Hrvatska sebe sramoti, a i svoj narod. Danas se vise isplati biti lopov, nego posten covjek..J**O sve i politiku

  • gentlmanst:

    Doći će nas mnogo skuplje njegovo hranjenje u zatvoru godinu dananego tih 26 milijuna.