Naslovnica Vijesti Hrvatska

CIA 1970. o Jugoslaviji nakon Titove smrti: 'Potencijal za katastrofu je stvaran, moguć je građanski rat'

CIA upozorava da bi Hrvati, ako Edvard Kardelj ili Kosta Crvenkovski nakon smrti Tita budu tražili njihove ostavke, mogli krenuti prema secesiji koja bi se u tom slučaju mogla spriječiti jedino vojnom akcijom pod srpskim i crnogorskim generalima
19. prosinca 2016. u 14:50 88 komentara 36909 prikaza
CIA karte Jugoslavije
Foto: CIA
Pogledajte galeriju 1/3

Američka obavještajna agencija CIA na popularnom servisu Flickr ima svoj profil na kojemu objavljuje deklasificirane zemljopisne karte, dakle, one na kojima više nisu oznake tajnosti pa ih smije vidjeti i javnost. Među njima je nedavno objavljena i nekoliko karata Jugoslavije. Jedna je iz 1981. godine, a druga iz 1998. je vojno-zemljopisna. Tu je i jedna karta središnjeg Balkana iz 2000. na kojoj se djelomično nalazi i Hrvatska.

SAD je inače bio prilično zainteresiran za Jugoslaviju, koja je u vrijeme hladnog rata bila važan država. Tako je 2007. objavljen dokumenti iz 20. studenog 1970. godine u kojemu se govori o "snagama koje su decentralizirale političku vlast i kontrolu unutar Jugoslavije više nego u bilo kojem drugom komunističkom društvu".

– Pitanje je hoće li te snage podriti centralizam u Jugoslaviji, a izgled posttitovske stabilnosti neće postati jasan još neko vrijeme. U svakom slučaju, karakter Jugoslavije se mijenja, a posljedice eventualnog rezultata sve su važnije za Jugoslavene, Ruse i Zapad – piše u uvodu dokumenta, u kojemu se citira i izjava crnogorskog komunista i disidenta Milovana Đilasa o mogućnosti sovjetske intervencije u Jugoslaviji.

U ovom dokumentu već se govori o poslijetitovskoj Jugoslaviji, što ne čudi jer je Tito već bio u poodmakloj dobi, no umro je tek 10 godina poslije. CIA je već tu naslutila krvavi raspad Jugoslavije.

k 'nije došao na vlast kao komunist' Budimir Lončar: Castro je bio diktator, a 
Tito autokrat tito Zvonimir Despot I nakon Tita – Tito, i to u zagrebačkom Westinu

– Potencijal za katastrofu je stvaran – piše u dokumentu, u kojemu se upozorava da bi Hrvati, ako Edvard Kardelj ili Kosta Crvenkovski nakon smrti Tita budu tražili njihove ostavke, mogli krenuti prema secesiji koja bi se u tom slučaju mogla spriječiti jedino vojnom akcijom pod srpskim i crnogorskim generalima.

– Dovede li se to do ekstremnog zaključka, to bi moglo značiti građanski rat – piše u dokumentu. Također se navodi kako Kardelj u borbi protiv republičkih lidera ima samo Titov osobni autoritet i vojsku.

– Nakon Titove smrti ostat će samo vojska – piše u dokumentu.

U dokumentu se ističe i da su Slovenija i Hrvatska znatno bogatije od drugih dijelova Jugoslavije, kao i hrvatske težnje prema nezavisnosti. Pri kraju dokumenta nalazi se rječnik, a pod "Hrvatska" ističe se kako se njome gotovo tisuću godina upravljalo iz Beča i Budimpešte, dok je Dalmacija imala znatno drugačiju povijest od ostatka zemlje te da je bila zemlja pirata, trgovaca i dugogodišnja kolonija Venecije. Kozmopolitiskiji Dalmatinci, ističe se, ne dijele tako snažno militantni nacionalizam ostatka Hrvatske te su, barem između dva svjetska rata, bili skloniji proglasiti Srbe pobjednicima i jamcima nezavisnosti od neslavenske dominacije.

>> Zašto Tito nije bio u dobrim odnosima s Castrom

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • barbaizamerike:

  vjerovatno su i sada takve procjene za BiH

 • Felun:

  Sve je CIA pogodila osim "građanskog rata" koji nije bio nego je, nakon igrokaza u Sloveniji, uslijedila agresija na Hrvatsku . Da je Hrvatska pala kako su Kadijević i ostali generali "yu armije" očekivali uslijedio bi domino efekt u ostalim ... prikaži još!m republikama te bi se ostvario vječni san garašaninovih sljedbenika i niihovih "načertanja".

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Dalmatinci ne dijele militantni nacionalizam...valjda su Zagorci militantni il Istrijani >;-)) Od kud li sam dobivaju te podatke. Jednostavnije im bi bilo sjest i malke se pospominat s ljudima ovim il onim te im bi se bilo jasnije !!!