Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrađen

Brođanin otkrio kako od morskih valova dobiti jeftiniju struju

\'slavonija-29.11.10-slavonski brod -hrvatska -  rn:inovator--brodjanin ferdo crnogorac svojim  je uredjajem za proizvodnju elektricne energije pogonjen morskim valovima dao doprinos stvaranju obnovlj
Ivica Galović/PIXSELL
29.11.2010.
u 16:54

Žalosno bi bilo da nam pred nosom izmakne ovakva prilika kada hale u Đuri Đakoviću zjape prazne, a stručni kadar hoda bez posla – ističe Crnogorac

Brođanin Ferdo Crnogorac dao je svoj doprinos stvaranju obnovljivih izvora energije. On je, naime, patentirao uređaj za proizvodnju električne energije pogonjen morskim valovima, koji sa svojim mehaničkim sustavom omogućava daleko bolju iskoristivost kinetičke energije od dosadašnjih sustava.

Osmislio prije 20 godina

Osim toga, postrojenje koje bi se napravilo prema njegovoj zamisli znatno je jeftinije i kompaktnije. Za uređaj nazvan “Fernando system” Crnogorac je dobio priznanje za najbolju inovaciju na međunarodnom sajmu u Nürnbergu, a zanimanje za njegovu proizvodnju već su pokazali ulagači iz Njemačke i Nizozemske. – Ideju za svoju inovaciju dobio sam sasvim slučajno, tražeći način kako se voziti na dasci za jedrenje bez vjetra. Onda sam taj sustav poluga i propelera naprosto okrenuo za 90 stupnjeva, nalijepio plovke i dobio ovaj uređaj. Sustav sam zapravo osmislio još prije 20 godina, ali tek s odlaskom u mirovinu pronašao sam dovoljno slobodnog vremena za izradu modela – kaže Ferdo Crnogorac. “Fernando system” nije pogodan za mala kućanstva nego za velike pogone koji bi u velikim količinama proizvodili električnu energiju. Izrada takvog pogona, o kojemu se pohvalno izrazilo nekoliko uglednih domaćih stručnjaka, stajala bi milijune eura, ali bi dugoročno donijela veliku uštedu.

Višestruko primjenjiv

– Godinama sam radio u Njemačkoj, ali više bih volio da te pogone gradi neka hrvatska tvrtka. Žalosno bi bilo da nam pred nosom izmakne ovakva prilika kada hale u Đuri Đakoviću zjape prazne, a stručni kadar hoda besposlen – ističe Crnogorac. Ferdini pogoni ne bi se gradili na našoj obali jer Jadran nema plimske nego vjetrene valove. Riječ je o proizvodu, namijenjenom tržištima Danske, Portugala, Španjolske, Australije i drugih zemalja u kojima se more valja i kad je bonaca. Fernando system, otkriva njegov tvorac, može se međutim primijeniti i u nizu drugih stvari. – Primjerice, za učinkovitiji pogon na invalidskim kolicima, zamjenu vesala na manjim plovilima elisama, pogon bicikla vlastitom težinom te u proizvodnji struje u manje pristupačnim mjestima – objašnjava brodski inovator.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
20:14 29.11.2010.

@110usranko A ti koji po 24 sata na dan sjedis za pc-om i obilazis sve forume na balkanu imas rjesenje za sva moguca pitanja i probleme koji muce Hr a vjerujem da nisi sposoban ni u vlastitoj kuci da ih sam zriktas.

OB
-obrisani-
20:17 29.11.2010.

Najveci problem je prodati Hrvatski Produkt jer mi nemamo brend kao Talijani itd.Talijani kupuju jeftinu sunku po slavoniji i prodaju je Njemcima kao talijanski Prsut.... i prolazi mi Hrvati to nemozemo mi vilimo brzu lovu zato i jesmo u ku...cu..

11
110usorska
19:23 29.11.2010.

Imamo pametne ljude,vrijedne ljude,al\' nemamo pametne i poštene političare da znaju preopznati ovakve inovacije u ulagati u iste. Naši političari samo znaju zaduživati se,i hvalite se s tim...pljačka im ide od ruke kao nigdje u svijetu,rasprodaja državnog sreba odlično ide....ovajj izum će otići van,a naši će poslije te proizvode desetak puta skuplje uvoziti.ADZ-e.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije