Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Bivši direktor osumnjičen da je oštetio Herbos za 7,1 milijun kuna

Sumnja se da je Ivanković od 2008. do 2011. sklapao ugovore koji su bili štetni za Herbos
01. rujna 2014. u 16:16 4 komentara 1689 prikaza
Mijo Ivanković
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je, na temelju rezultata izvida i kaznene prijave policije, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Mije Ivankovića (1956.), bivšeg direktora i vlasnika Herbosa. Sumnjiče ga za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.  

Ako se optužbe pokažu točnima značit će to da je M. Ivanković, kad je shvatio da Herbos pod njegovom upravom propada, dodatno ga pogurao prema uništenju, oštetivši ga za barem 7,1 milijun kuna.  

Sumnja se da je od 2008. do 2011. sklapao ugovore koji su bili štetni za Herbos. Tako je ugovorio da će jedna poljoprivredna zadruga financirati proizvodnju i kupovati proizvode Herbosa po veleprodajnim cijenama (u vrijednosti od 162 milijuna kn) te ih prodavati na tržištu RH. M. Ivanković se obvezao odobriti im rabat od 62,50 posto, a istog je dana preuzeo obvezu da robu iz svoje vlastite proizvodnje kupuju od te poljoprivredne zadruge uz rabat od 50,50 posto. Tako je Herbos oštećen za razliku u cijeni od od 4,372.121,67 kuna.  

Tijekom 2009. je Herbosov prostor, opremu i tehnologiju dao na korištenje drugoj tvrtki bez ikakve naknade, čime je Herbos oštećen za 506.184,44 kuna.  

2010. i 2011. je naložio da se iz skladišta društva zaštitna sredstva isporuče nepoznatim osobama, koja nisu fakturirana niti naplaćena, čime je nepoznatim osobama pribavio materijalnu dobit od 784.516,65 kuna.  

Nakon stečaja i niza prosvjeda, Herbos se zatvara Zatvara se sisačkih tvornica Kraj Herbosa, zadnja 24 radnika završit će na cesti Mijo Ivanković štetni ugovori Bivši direktor Herbosa kazneno prijavljen. Oštetio tvrtku za 10 mil. kn?

Sumnja se i da je, bez naknade, i to već kad je pokrenut stečajni postupak, tvrtki iz inozemstva prenio prava na proizvodnju i prodaju sredstava iz asortimana Herbosa koji je raskinut po stečajnom upravitelju 5. studenog 2012. Time je oštetio Herbos za ne manje od 1,5 milijun kuna.  

Također, sumnja se da je 25. studenog 2011., s drugim trgovačkim društvom sklopio ugovor o otkupu prava registracije, proizvodnje i distribucije proizvoda iz njihova asortimana, kojim to drugo trgovačko društvo postaje isključivi vlasnik tog proizvoda, a kao kupoprodajnu cijenu preuzima dugovanje društva koje zastupa, koje može iznositi najviše 227.790,00 eura, što je manje od prosječnog jednogodišnjeg prihoda kojeg je društvo ostvarivalo prodajom tog proizvoda. Ugovor srećom nije realiziran jer ga je na vrijeme raskinuo stečajni upravitelj.

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • 2Xgeneral:

    pa drug mijo se kuži u pesticide za uništavanje djelatnika!!! hrvatsko-bosanski menadžer školovan na prestižnim fakultetima ovih krajeva

  • marinkoludi.ban:

    Ma ne vjerujem xD ...garant već negdje troši naše pare,pošto ga ie istražni sudac ispitao i pustio da se brani sa slobode....a meni prijete pljenidbom,tužbama,jer sam dužan 224 kune za plin 3 mjeseca....fuj

  • Objektivno...:

    Gospon Mijo. Pitajte Vi lijepo istražitelje a kako to da je Hrvatski Crveni križ sa privatnim poduzetnikom sklopio tajni ugovor o zvanju onog 060 9011 za poplavljene sa rokom isplate 30 + 10 + 60 dana kada Zakon kaže najviše ... prikaži još! 30 dana! Ha? Jel zato poplavljeni moraju čekati najmanje 100 dana da dobiju ono što je nama recimo VIP ili T-Com odavno skinuo i naplatio? I ima li tu i za koga kakvih provizija u tom tajnom ugovoru? I ima li tu možda prijevare zlouporabe povjerenja ili prijevare u gospodarskom poslovanju? To Vi njih pitajte pa nek se malo zamisle... I nek to počnu čačkati ako smiju i ako i oni nisu umočeni u to... Pozdrav od poplavljene i naivne stoke sitnog zuba